Prostaatkanker

Ons onderzoek

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Juist daarom is grondig onderzoek naar deze aandoening belangrijk. De specialisten van het LUMC doen jaarlijks veel wetenschappelijk onderzoek naar betere methoden om prostaatkanker op te sporen en te behandelen. We slaan daarbij de handen ineen met nationale en internationale instituten. 

Patiëntgebonden onderzoek

Veel van het onderzoek dat we doen naar prostaatkanker kunnen we alleen maar verrichten als patiënten zelf deelnemen. We stellen het daarom zeer op prijs als u hiertoe bereid bent. Als patiënt hebt u er ook profijt van dat bij ons de nieuwste geneesmiddelen worden getest. Als de standaardmedicijnen bij u onvoldoende werken, heeft een experimenteel middel mogelijk meer effect. Deze middelen worden in studieverband aangeboden. 

Als uw situatie zich ervoor leent en u voldoet aan de criteria, kunt u meedoen met deze zogeheten clinical trials. U kunt uw arts ernaar vragen, maar het behandelteam zal ook zelf de behandelmogelijkheden met u bespreken.

Onderzoek in het lab

Een wetenschapper in onderzoekskleding pipetteert rode vloeistofIn het LUMC doen we voortdurend onderzoek naar betere onderzoeksmethoden en behandelingen van prostaatkanker. Daarnaast onderzoeken we welke gevolgen een oncologische behandeling met zich meebrengt. Dit onderzoek wordt voor een belangrijk deel in het laboratorium verricht in samenwerking met andere Europese en Nederlandse medische centra. 

Onze onderzoekers publiceren regelmatig in toonaangevende medische tijdschriften. Bekijk een lijst met publicaties van de afdeling urologie.

Onderzoek naar prostaatkanker binnen de profileringsgebieden

Binnen het LUMC werken onderzoekers met verschillende specialismen samen in zogenaamde profileringsgebieden. De verschillende expertises versterken elkaar en samen komen we tot nieuwe invalshoeken. Het onderzoek naar prostaatkanker maakt deel uit van de volgende profileringsgebieden: Cancer Pathogenesis and Therapy, Biomedical Imaging en Translational Neuroscience

Waar doen we momenteel onderzoek naar?

Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar prostaatkanker in het LUMC. We doen onderzoek naar de problemen die kunnen ontstaan na een prostaatoperatie en naar  botontkalking bij tijdelijke of permanente hormoonbehandeling. Daarnaast doen we samen met de Universiteit van Tilburg onderzoek naar een interactieve keuzehulp voor patiënten met prostaatkanker. 

Steun ons onderzoek

Het onderzoek dat de afdeling Urologie doet naar prostaatkanker kost veel geld. Een deel daarvan kan het LUMC zelf bijdragen, maar voor een groot deel zijn we afhankelijk van fondsen en giften. Om onderzoek te kunnen blijven doen vragen wij uw financiële ondersteuning. Iedere donatie, zowel klein als groot, is zeer welkom.