Prostaatkanker

Diagnose

Als er een vermoeden bestaat dat u prostaatkanker hebt, kunt u bij het LUMC terecht voor sneldiagnose. We streven ernaar dat u binnen een week na een verwijzing bij een van onze specialisten terecht kunt. En ook een eventueel vervolgonderzoek en de uitslag volgen zo snel mogelijk. 

Afspraak maken voor sneldiagnose prostaatkanker

Schematische weergave van alle stappen bij sneldiagnose prostaatkankerUw huisarts of specialist kan op basis van het vermoeden op prostaatkanker, een verwijsbrief insturen voor sneldiagnose. Bijvoorbeeld vanwege afwijkingen bij rectaal onderzoek en afwijkingen in het bloed. Op de dag van de afspraak kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Urologie van het LUMC, route 586.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten? 

De uroloog is uw behandelend arts, maar de sneldiagnose van prostaatkanker gebeurt door een multidisciplinair team dat voor u klaar staat. Dit team bestaat naast urologen uit verpleegkundigen, radiotherapeuten, radiologen en een medisch secretariaat. Tijdens het consult kunt u het volgende verwachten: 

  • De uroloog vraagt naar uw klachten en uw medicijngebruik.
  • U krijgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt altijd (nogmaals) een rectaal toucher gedaan. Dit houdt in dat de uroloog met zijn vinger via de endeldarm (anus) voelt of de prostaat afwijkingen vertoont. Het uitvoeren van het algemeen lichamelijk onderzoek en het rectaal toucher duurt ongeveer 15 minuten.
  • Uw bloed wordt onderzocht op de hoeveelheid prostaatspecifiek antigeen (PSA). PSA is een eiwit dat bij iedere man in de prostaat aanwezig is. Een verhoogde hoeveelheid PSA kan wijzen op prostaatkanker, maar dat hoeft niet.

Vervolgonderzoek 

Illustratie van een inwendig echografisch onderzoek

Op basis van het eerste consult beslissen we of het nodig is om verder onderzoek te verrichten. We streven ernaar dat u binnen een week een afspraak voor een vervolgonderzoek krijgt. Tijdens dit vervolgonderzoek kunt u het volgende verwachten:

  • Inwendig echografisch onderzoek. Een inwendig echografisch onderzoek brengt de prostaat en de omgeving ervan in beeld. De uroloog kan de prostaat nauwkeurig meten en de inwendige vorm goed bekijken. Eventuele afwijkingen worden zichtbaar. De uitslag van de echo krijgt u direct.
  • Biopsie. Meestal is het nodig om tijdens de echografie een biopsie te doen. Hierbij haalt de uroloog verschillende stukjes weefsel uit de prostaat weg om deze microscopisch te laten onderzoeken. Zo kan hij of zij de definitieve diagnose stellen. De echo en biopsie duren samen ongeveer 20-30 minuten. De biopten worden in het laboratorium onderzocht. De uitslag krijgt u na 1-2 weken op de poli.
  • Bevatten de biopten kankercellen? Dan stellen we met een MRI-scan van de prostaat nauwkeurig vast hoe ver een kwaadaardige prostaattumor zich heeft uitgebreid. De uitslag van de MRI krijgt u na ongeveer een week op de poli.
  • Soms is er een vermoeden van uitzaaiingen in de botten. Dan krijgt u een botscan of op indicatie een PSMA scan. Voor dit onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Deze stof wordt via het bloed in de aangetaste botten in een veel hogere mate opgenomen dan in de gezonde delen van het skelet. Zo kunnen we nauwkeurig vaststellen of er uitzaaiingen zijn, en zo ja, waar deze zich precies bevinden. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 4 uur (inclusief wachttijd). De radioactieve stof is niet gevaarlijk en plast u gewoon weer uit. De uitslag van de scan krijgt u na ongeveer een week op de poli.
  • Soms is het nodig lymfeklieren operatief te verwijderen, om vast te stellen of er uitzaaiingen in zitten. Als deze operatie gedaan moet worden, wordt u één dag en nacht opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe kunt u zich voorbereiden? 

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt aan de uroloog. Schrijft u deze op, zodat u ze niet vergeet.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de uroloog precies weet welke medicijnen u gebruikt.                                  

Waar vindt u meer informatie? 

Hebt u nog vragen over uw afspraak? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Urologie: 071 - 526 23 04 (maandag t/m donderdag bereikbaar van 8.00-12.30 uur en 13.30-16.00 uur, op vrijdag van 8.00-11.30 uur).