Prostaatkanker

Onze zorg

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker onder (oudere) mannen. Het is een aandoening die vaak goed te behandelen is en bij het LUMC wordt u geholpen door specialisten die daar uitgebreide ervaring mee hebben. Jaarlijks helpen we zo'n 180 tot 200 nieuwe prostaatkankerpatiënten. U weet bovendien dankzij sneldiagnose snel waar u aan toe bent.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Een illustratie van het onderlichaam toont waar de prostaat precies zit

Ieder jaar wordt bij meer dan 10.000 Nederlandse mannen prostaatkanker vastgesteld. Het grootste deel is ouder dan 65 jaar, maar ook bij jongere mannen komt deze vorm van kanker voor. Binnen het LUMC werken specialisten van verschillende afdelingen samen om tot een goed onderbouwde diagnose en een optimaal behandelplan te komen. Juist dankzij die samenwerking tussen specialisten uit verschillende disciplines kunnen we de beste zorg bij prostaatkanker bieden.

Het LUMC neemt deel aan het Anser Prostaatcentrum. Binnen het netwerk delen we alle kennis én verrichten we gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van prostaatkankerzorg. Dankzij de samenwerking binnen Anser kunnen we u de best mogelijke zorg  volgens de hoogste kwaliteitsnormen bieden. 

Sneldiagnose prostaatkanker

Sinds 2012 biedt het LUMC sneldiagnose aan voor een groot aantal kankersoorten, waaronder prostaatkanker. Zo kunnen wij u zo snel mogelijk laten weten of u kanker hebt, en welke behandelingen mogelijk zijn. Het LUMC is een van de weinige centra in Nederland waar sneldiagnose voor prostaatkanker mogelijk is. Jaarlijks starten wij met de behandeling van 180 tot 200 nieuwe prostaatkankerpatiënten. 

Wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker

Het LUMC is niet alleen een centrum van zorg, maar ook een onderzoekscentrum. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek proberen we mannen met prostaatkanker steeds beter te helpen. Zo doen we onderzoek naar betere onderzoeksmethoden en behandelingen van prostaatkanker. Ook onderzoeken we de gevolgen van de oncologische behandeling. Dit onderzoek wordt voor een belangrijk deel in het laboratorium verricht in samenwerking met andere Nederlandse en Europese centra. Daarnaast doen wij patiëntgebonden onderzoek. Resultaten uit het laboratorium worden gebruikt bij de behandeling van patiënten.

Clinical trials

Als onderzoekscentrum testen we de nieuwste geneesmiddelen. Als de standaardmedicijnen bij u onvoldoende werken, heeft een experimenteel middel mogelijk (meer) effect. Deze middelen worden in het LUMC in studieverband aangeboden. Als uw situatie zich hiervoor leent en u voldoet aan de criteria, kunt u meedoen met deze zogeheten clinical trials. 

U kunt uw arts hiernaar vragen, maar het behandelteam zal ook zelf alle behandelmogelijkheden uitgebreid met u bespreken.

Steun ons onderzoek naar prostaatkanker

De afdeling Urologie van het LUMC zoekt naar nieuwe manieren om prostaatkanker effectief te behandelen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Met ons onderzoek 'Prostaatschoon' onderzoeken we een behandeling waarmee kwaadaardige kankercellen geen kans krijgen om te groeien en toekomstige behandelingen nog effectiever worden. Helpt u ons bij deze schone taak?

Steunt u ons onderzoek naar prostaatkanker?


Wat is prostaatkanker?
Wat zijn de symptomen van prostaatkanker?