Primaire leverkanker
Onze zorgLeverkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende soorten kanker. Er zijn twee soorten leverkanker. Primaire leverkanker is een vorm van kanker die in de lever of galwegen ontstaat. Secundaire leverkanker is ergens anders in het lichaam ontstaan, en uitgezaaid naar de lever. In de westerse wereld komt primaire leverkanker niet vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij ruim 500 personen gesteld. Het LUMC is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame vorm van leverkanker.
Waarom u bij ons in goede handen bent
In het LUMC worden alle mensen met primaire levertumoren behandeld door een multidisciplinair team. In dit team werken een groot aantal specialisten samen: leverspecialisten, chirurgen (met name de transplantatiechirurgen), radiologen, medisch oncologen, nucleair geneeskundigen en pathologen. Samen streven zij ernaar om zorgvuldig en zo snel mogelijk een diagnose te stellen en een behandeling aan te bieden.
Dagelijks multidisciplinair overleg
In het LUMC worden alle behandelingen die voor primaire levertumoren beschikbaar zijn, inclusief levertransplantatie, uitgevoerd. De specialisten van het multidisciplinaire team hebben wekelijks overleg, waarin zij alle patiënten van die week bespreken. Ook eventueel eerder gemaakte scans worden dan beoordeeld. Aan de hand hiervan stellen zij een behandelplan op, dat aansluitend met u wordt besproken.
Sneldiagnose primaire leverkanker
Sinds een aantal jaar biedt het LUMC sneldiagnose aan voor een groot aantal kankersoorten, waaronder primaire leverkanker. Als de huisarts of specialist uit een ander ziekenhuis vermoedt dat uw klachten zouden kunnen berusten op primaire leverkanker, kunnen wij u daar binnen 5 werkdagen duidelijkheid over geven.
Wetenschappelijk onderzoek naar primaire leverkanker
Het LUMC doet veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe en betere behandelingen bij primaire leverkanker. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor mensen met deze ziekte. We bundelen daarbij onze krachten met medisch specialisten, onderzoekers en patiëntverenigingen in heel Nederland.
- Wat is primaire leverkanker?
-
Primaire leverkanker is een vorm van leverkanker waarbij kwaadaardige tumoren zijn ontstaan in de lever. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 500 mensen de diagnose primaire leverkanker. Vormen van primaire leverkanker zijn hepatocellulair carcinoom (HCC) of intrahepatisch of perihilair cholangiocarcinoom (galwegkanker).
HCC is de meest voorkomende vorm van primaire leverkanker: 90% van de patiënten met primaire leverkanker heeft deze vorm. HCC ontstaat vaak als complicatie van levercirrose door een chronische leverziekte. In zeldzame gevallen kan primaire leverkanker ook ontstaan in een voorheen gezonde lever.
- Wat zijn de symptomen van primaire leverkanker?
-
Klachten/symptomen die bij leverkanker kunnen ontstaan zijn onder meer:
- Een opgezette lever en (vage) buikpijn
- Misselijkheid en braken
- Verminderde eetlust
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Algehele zwakte en vermoeidheid
- Jeuk en geelzucht (het geel zien van de huid en het oogwit)
- Wat is de oorzaak van primaire leverkanker?
-
Eén van de belangrijkste oorzaken van primaire leverkanker is levercirrose. Meer dan 80% van de mensen met primaire leverkanker heeft ook levercirrose (een aandoening waarbij levercellen worden vervagen door littekenweefsel). Daarom worden mensen met levercirrose regelmatig gecontroleerd op de vorming van kanker.
Primaire leverkanker komt vooral voor bij mensen met levercirrose als gevolg van de volgende aandoeningen:
- Chronische hepatitis B of C
- Chronisch overmatig alcoholgebruik
- IJzerstapelingsziekte (Hemochromatose)
- Niet-alcoholische vetlever
Primaire leverkanker kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van een onderliggende leverziekte. Bij deze patiënten wordt de tumor vaak pas laat ontdekt, omdat de patiënten zonder leverziekte nog niet onder controle staan.