Primaire leverkanker

Onze zorg

Leverkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende soorten kanker. Er zijn twee soorten leverkanker. Primaire leverkanker is een vorm van kanker die in de lever of galwegen ontstaat. Secundaire leverkanker is ergens anders in het lichaam ontstaan, en uitgezaaid naar de lever. In de westerse wereld komt primaire leverkanker niet vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij ruim 500 personen gesteld. Het LUMC is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame vorm van leverkanker.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Illustratie leverkankerIn het LUMC worden alle mensen met primaire levertumoren behandeld door een multidisciplinair team. In dit team werken een groot aantal specialisten samen: leverspecialisten, chirurgen (met name de transplantatiechirurgen), radiologen, medisch oncologen, nucleair geneeskundigen en pathologen. Samen streven zij ernaar om zorgvuldig en zo snel mogelijk een diagnose te stellen en een behandeling aan te bieden.

Dagelijks multidisciplinair overleg

In het LUMC worden alle behandelingen die voor primaire levertumoren beschikbaar zijn, inclusief levertransplantatie, uitgevoerd. De specialisten van het multidisciplinaire team hebben wekelijks overleg, waarin zij alle patiënten van die week bespreken. Ook eventueel eerder gemaakte scans worden dan beoordeeld. Aan de hand hiervan stellen zij een behandelplan op, dat aansluitend met u wordt besproken.

Sneldiagnose primaire leverkanker

Sinds een aantal jaar biedt het LUMC sneldiagnose aan voor een groot aantal kankersoorten, waaronder primaire leverkanker. Als de huisarts of specialist uit een ander ziekenhuis vermoedt dat uw klachten zouden kunnen berusten op primaire leverkanker, kunnen wij u daar binnen 5 werkdagen duidelijkheid over geven.

Wetenschappelijk onderzoek naar primaire leverkanker

Het LUMC doet veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe en betere behandelingen bij primaire leverkanker. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de zorg voor mensen met deze ziekte. We bundelen daarbij onze krachten met medisch specialisten, onderzoekers en patiëntverenigingen in heel Nederland.


Wat is primaire leverkanker?
Wat zijn de symptomen van primaire leverkanker?
Wat is de oorzaak van primaire leverkanker?