Oogmelanoom (oogkanker)

Onze zorg

De afdeling Oogheelkunde van het LUMC is al decennialang het belangrijkste centrum voor de diagnostiek en behandeling van oogmelanoom (oogkanker) in Nederland. Bij ons kunt u terecht voor een snelle diagnose en een optimale behandeling. Een uitgebreid en ervaren team van toegewijde specialisten en verpleegkundigen zet zich daar iedere dag voor in.

Waarom u bij ons in goede handen bent

De oogarts informeert een patient over oogmelanoom met hulp van een model van het oogIn het LUMC wordt u geholpen door specialisten die jarenlange ervaring hebben met oogmelanomen. We doen veel onderzoek, zorgen dat u toegang hebt tot de nieuwste behandeltechnieken, en we zorgen er voor dat u zo snel mogelijk kan starten met een behandeling die precies op uw situatie is afgestemd.

Sneldiagnose oogmelanoom

Sinds een aantal jaar biedt het LUMC sneldiagnose aan voor een groot aantal kankersoorten, waaronder oogmelanomen. Zo kunnen wij u zo snel mogelijk laten weten of u kanker hebt en welke behandelingen mogelijk zijn. 

We houden altijd een aantal plekken in ons spreekuur gereserveerd voor sneldiagnose. U kunt dan ook altijd binnen een paar werkdagen bij ons terecht. Het LUMC is het enige centrum in Nederland dat sneldiagnose aanbiedt voor oogmelanomen.

Bestraling met een Rutheniumschildje

Het LUMC biedt ook als enig centrum in Nederland Ruthenium brachytherapie aan. Dit is een hele precieze en plaatselijke bestraling met een radioactief schaaltje. Met deze unieke methode kunnen we heel gericht het oogmelanoom te lijf gaan. De afdelingen Oogheelkunde en Radiotherapie werken hiervoor intensief samen. Bij de behandeling van oogmelanoom richten wij ons altijd op uw individuele situatie. Omdat een tumor in het oog uitzaaiingen kan geven, werkt de afdeling Oogheelkunde ook intensief samen met de afdeling Klinische Oncologie.

Wetenschappelijk onderzoek naar oogmelanoom

De smalle lichtbundel van een spleetlamp valt op het oog van een patientHet LUMC loopt voorop als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar oogmelanomen. We doen veel onderzoek naar betere onderzoeksmethoden en behandelingen. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe we aan de hand van kenmerken van de tumor nog beter kunnen voorspellen hoe deze zal reageren op de behandeling. En we bereiden ons voor op de komst van een protonenbestraler in Delft. Daarmee kunnen ook patiënten met grotere oogmelanomen straks met grote precisie bestraald worden.

Clinical trials

Op de polikliniek Oogheelkunde lopen de nieuwste medische studies (clinical trials). Mogelijk vragen wij u hieraan mee te doen. Momenteel loopt er een studie naar het nut van een heel precieze oog-MRI. Daarnaast doen we mee aan studies naar het effect van nieuwe medicijnen en behandelingen bij oogmelanoom-patiënten met uitzaaiingen.

Nieuwe kennis

Het LUMC staat bekend om de sterke band tussen de kliniek en het laboratorium, zeker op het gebied van de immunologie. Dit ‘translationele’ onderzoek geeft ons nieuwe kennis over ziekten en patiënten en leidt tot nieuwe behandelingen, ook als het gaat om oogmelanomen. Zo heeft de afdeling Oogheelkunde van het LUMC laten zien dat oogmelanomen en huidmelanomen op immunologisch gebied volstrekt anders zijn. Een belangrijk inzicht, waarop nu in Europees verband voortgebouwd wordt.


Wat is een oogmelanoom?
Wat zijn de symptomen van een oogmelanoom?
Wat is de oorzaak van een oogmelanoom?