Huidkanker (melanoom)

Diagnose

Bestaat het vermoeden dat u een melanoom heeft? Dan kunt u bij het LUMC terecht voor sneldiagnose. Binnen 1 tot 5 werkdagen heeft u dan een afspraak bij onze gespecialiseerde dermatologen. Als uw huisarts een melanoom bij u heeft verwijderd, krijgt u een afspraak bij de oncologisch chirurg. Bij (een vermoeden van) uitgezaaid melanoom krijgt u een afspraak bij de afdeling Medische Oncologie van het LUMC.

Een afspraak maken voor sneldiagnose melanoom

Uw huisarts of behandelend specialist kan u verwijzen naar de polikliniek Huidziekten. Als u een verwijzing heeft, kunt u ook zelf bellen met de polikliniek op telefoonnummer 071-526 2630 (dagelijks van 09.00 - 13.00 uur).

Bij het maken van een afspraak stelt de secretaresse u een aantal vragen. Zo kan zij bepalen op welk spreekuur onze artsen u het beste kunnen zien.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Bent u doorverwezen voor sneldiagnose? Dan kunt u zich op de dag van uw afspraak melden bij de receptiebalie van de polikliniek Huidziekten op B1-Q (routenummer 16). Consulten voor sneldiagnose vinden plaats op maandag en donderdag.

Als er een vermoeden op uitzaaiingen is, maken we voor u een afspraak bij de medisch oncoloog. Op de dag van de afspraak kunt u zich melden bij de receptie van de polikliniek op B3-P (routenummer 35).

Sneldiagnose melanoom: het onderzoek

Op de dag van uw afspraak hebt u een consult met een dermatoloog, mogelijk samen met een coassistent en een arts in opleiding tot dermatoloog. De artsen vragen naar uw klachten, medicijngebruik en of huidkanker in uw familie voorkomt.

Tijdens een algeheel lichamelijk onderzoek wordt u van top tot teen onderzocht op moedervlekken. Verdachte moedervlekken bekijken we met een dermascoop (een soort hand-microscoop waarmee het bovenste deel van de huid tien keer kan worden vergroot). Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten en is niet pijnlijk.

De dermatoloog kijkt goed naar de uiterlijke kenmerken van de moedervlek(ken). Zo kunnen we met redelijke zekerheid een diagnose stellen. Blijkt aanvullend onderzoek nodig? Dan wordt de plek onder lokale verdoving verwijderd (dit noemen wij een excisie biopt). De afdeling Pathologie onderzoekt het weefsel en stelt vast of er wel of geen sprake is van een melanoom.

Sneldiagnose melanoom: de uitslag

Als er bij u een moedervlek is verwijderd, kunt u een week later bij de dermatoloog terecht voor de uitslag. Dan wordt ook een eventueel behandelplan met u besproken. Indien nodig wordt u doorverwezen naar de oncologisch chirurg.

Ook als de moedervlek niet kwaadaardig blijkt te zijn, krijgt u uitleg over uw huidtype, moedervlekken en andere risicofactoren voor huidkanker. Mensen met een verhoogd risico op een melanoom blijven bij ons onder controle (1-2 keer per jaar).

Meer dan 80% van de melanoom-patiënten blijft bij de dermatoloog en/of oncologisch chirurg en krijgt nooit uitzaaiingen. Als er uitzaaiingen worden gevonden, wordt u doorgestuurd naar de afdeling Chirurgische Oncologie of Medische Oncologie, ook in het LUMC.

Onderzoek bij uitgezaaid melanoom

Is er sprake van (vermoedelijk) uitgezaaid melanoom, dan is uw eerstvolgende afspraak met een medisch oncoloog of een oncoloog in opleiding. Als u vanuit een andere afdeling of ander ziekenhuis bent doorverwezen, zijn hier vaak al veel onderzoeken gedaan. Toch is soms aanvullend onderzoek nodig, of moeten we een onderzoek herhalen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, een CT-, PET-CT- of MRI-onderzoek of een punctie van de uitzaaiing voor pathologisch onderzoek.

Uitslag van het onderzoek naar uitzaaiingen

De medisch oncoloog bespreekt tijdens een tweede afspraak de uitslagen van het onderzoek en het behandelplan. Was er geen aanvullend onderzoek nodig? Dan wordt het behandelplan al tijdens de eerste afspraak besproken.

Iedere week bespreken alle betrokken specialisten gezamenlijk de patiënten die onder behandeling zijn. Zo kunnen we elke patiënt een optimale behandeling bieden. Ons multidisciplinaire team bestaat uit medisch oncologen, oncologisch chirurgen, dermatologen, radiotherapeuten, neurologen, nucleair geneeskundigen en radiologen, pathologen en oogartsen.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen. 
  • Heeft u uitgezaaide huidkanker? Dan vragen wij u voor uw eerste afspraak een formulier in te vullen met uw voorgeschiedenis, medicijngebruik en algemene medische vragen. 
  • Kom niet alleen, maar neem iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.