Maagkanker

Behandeling

Als bij u maagkanker is vastgesteld, dan zoeken we direct naar een behandeling die het beste bij u past. U wordt bij ons behandeld door een multidisciplinair team dat bestaat uit onder meer een oncologisch chirurg, een radiotherapeut-oncoloog (bestralingsarts), een internist-oncoloog en een maag-darm-leverarts.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

U kunt de volgende behandelingen krijgen:

  • een operatie;
  • chemotherapie;
  • bestraling;
  • een combinatie van deze behandelingen.

Een behandeling kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. Is genezing het doel, dan heet dit een curatieve behandeling. Als een tumor beperkt is tot de slijmvlieslaag van de maag, dan kan een curatieve behandeling bestaan uit het plaatselijk verwijderen van het slijmvlies met de tumor.

Meestal zijn maagkankertumoren hiervoor echter te groot. In dat geval is de standaardbehandeling een operatie voorafgegaan door 3 chemokuren van elk 3 weken. Na de operatie volgen nog 3 chemokuren van elk 3 weken. In bepaalde situaties wordt na de operatie besloten in plaats van 3 chemokuren een combinatiebehandeling van bestraling met chemotherapie te geven. Soms kan een deel van de behandeling worden gegeven in het verwijzend ziekenhuis. De operatie vindt altijd plaats in het LUMC.

diagram-behandeling-maagkanker
(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Operatie

Tijdens de operatie wordt de maagtumor met de omliggende lymfeklieren verwijderd. De operatie wordt uitgevoerd door de oncologisch chirurg van de afdeling Heelkunde. Afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor wordt een deel van de maag of de gehele maag verwijderd. Als de tumor hoog in de maag zit, moet mogelijk ook een groot deel van de slokdarm worden verwijderd. Van de maag die overblijft wordt dan door de chirurg een soort buis gemaakt die als slokdarm gaat werken: een zogenaamde buismaag. In sommige gevallen kan de operatie minimaal invasief worden uitgevoerd (een kijkoperatie of laparoscopie).

Palliatieve behandeling

Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kunt u een palliatieve behandeling krijgen. Een palliatieve behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of het behandelen of voorkomen van klachten. Deze behandeling kan bestaan uit een operatie, chemotherapie (soms in combinatie met aanvullende tumorremmende therapie) of bestraling.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het horen van de diagnose maagkanker en het ondergaan van de behandeling kunnen zeer ingrijpend zijn. We zullen u zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten. Neem bij uw bezoeken aan het ziekenhuis ook altijd iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.

Rookt u? Dan zullen wij u met klem adviseren te stoppen met roken, tenminste 6 weken voor de operatie. Dit vermindert de kans op complicaties.

Wat is de prognose?

Maagkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. De ziekte wordt daarom vaak pas laat ontdekt. Hierdoor is een curatieve aanpak (behandeling gericht op genezing) vaak niet mogelijk en is gemiddeld 20% van alle patiënten met maagkanker na 5 jaar nog in leven. Ongeveer 50% van de patiënten die een curatieve operatie hebben ondergaan, is na 5 jaar nog in leven. Bij mensen bij wie de tumor beperkt is gebleven tot het slijmvlies van de maag, is de 5-jaarsoverleving na de operatie ongeveer 80% (bron: kwf.nl). Kenmerken van de tumor en uw persoonlijke omstandigheden zijn van invloed op uw persoonlijke prognose. Wat u zelf kunt verwachten, kunt u het beste met uw behandelend arts bespreken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC doet veel wetenschappelijk onderzoek naar maagkanker. We hebben een Biobank, waar we weefsels opslaan voor onderzoek. We doen onderzoek in ons laboratorium en we bestuderen de effecten van nieuwe behandelmethoden. Zo kijken we naar het effect van chemotherapie in combinatie met bestraling na een operatie. U kunt gevraagd worden om mee te doen aan ons onderzoek.