Lynch-syndroom

Onze zorg

Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening die de kans op darm- en baarmoederkanker verhoogt. In het LUMC werken meerdere medische specialisten met uitgebreide kennis over deze aandoening. Bij klinisch genetici kunt u terecht voor uitleg over de erfelijke kant van het Lynch-syndroom en wat dat betekent voor uw familie. Maag-Darm-Lever (MDL)-artsen doen de controles van de darm, gynaecologen onderzoeken de baarmoeder. Zo zorgen we dat u de best mogelijke zorg krijgt.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Onze specialisten van de betrokken afdelingen werken nauw samen om de zorg die u krijgt zo goed mogelijk af te stemmen. Die samenwerking is belangrijk, want zo krijgen we een goed beeld van u en kunnen we beter inspelen op uw medische en persoonlijke situatie. Samen met u bespreken de artsen of u een behandeling nodig hebt en welk advies het beste past bij uw situatie. U kunt uw familie laten inlichten, omdat het Lynch-syndroom erfelijk is en zij het ook mogelijk hebben. Klinisch genetici zorgen dat u een goed advies voor een darm- en baarmoederonderzoek krijgt.

Expertise

In universitair medische centra kan een erfelijke aanleg voor darmkanker en baarmoederkanker worden vastgesteld. Het LUMC heeft veel expertise op dit gebied. Ons ervaren team van genetici, pathologen, MDL-artsen en gynaecologen is bedreven in het herkennen en informeren van patiënten met het Lynch-syndroom én in het proberen te voorkomen dat zij darm- of baarmoederkanker ontwikkelen. Dat gebeurt door regelmatig de dikke darm en de baarmoeder te controleren.

Wetenschappelijk onderzoek naar het Lynch-syndroom

Om de kennis over het Lynch-syndroom te vergroten doen we wetenschappelijk onderzoek, zowel klinisch als basaal (laboratoriumonderzoek). We onderzoeken onder meer de kans op het krijgen van kanker en de leeftijd waarop dat gebeurt. Ook kijken we naar de verschillen hierin tussen patiënten. We komen zo steeds meer te weten over deze aandoening en stemmen de controles beter af  om kanker te voorkomen. In het laboratorium onderzoeken wij tumoren, om deze beter te herkennen en om te voorspellen of een behandeling of therapie aanslaat. Ook kijken wij naar de verschillen op DNA-niveau bij mensen met het Lynch-syndroom. Zo bepalen wij welke DNA-veranderingen een grotere, kleinere of juist geen kans geven op het krijgen van kanker.


Wat is het Lynch-syndroom?
Wat zijn de symptomen van het Lynch-syndroom?
Wat is de oorzaak van het Lynch-syndroom?