Lynch-syndroom

Nazorg

Hebt u het Lynch-syndroom? Dan kan het zijn dat u nog met vragen of zorgen zit. Via regelmatige controlebezoeken houden we een vinger aan de pols en u kunt bij uw arts terecht,  bijvoorbeeld als u vragen hebt of iets wilt overleggen. We proberen de zorg zo goed mogelijk op uw specifieke wensen aan te passen.

Welke nazorg kunnen wij u bieden?

Hoe vaak u in het LUMC komt voor controlebezoeken, hangt af van het verloop van uw ziekte. Is uw situatie stabiel, dan komt u gemiddeld een keer in de 1 of 2 jaar op controle. Als u toch erfelijke darm- of baarmoederkanker ontwikkelt, dan moet u vaker naar het LUMC toe. Het constateren van kanker is een heftige gebeurtenis. Als u tussentijds wilt spreken met een MDL-arts, gynaecoloog of klinisch geneticus, dan is dat uiteraard mogelijk.

Het vaststellen van een erfelijke vorm van kanker kan confronterend zijn. Niet alleen voor u, maar ook voor uw familieleden. Als u hierover wilt praten, kunt u ook terecht bij een van onze psychologen. Ook werkt het LUMC samen met meerdere organisaties die patiënten met deze erfelijke vorm van (darm)kanker bijstaan. De stichting Lynch Polyposis is hiervan de grootste patiëntenorganisatie. Deze stichting organiseert jaarlijks diverse bijeenkomsten, waarbij ook altijd artsen en onderzoekers uit het LUMC aanwezig zijn. Op deze bijeenkomsten kunt u in contact komen met lotgenoten.

Waar moet u op letten na uw behandeling?

Zodra het Lynch-syndroom bij u is vastgesteld, is het belangrijk om uw lichaam goed in de gaten te houden. Een veranderd ontlastingspatroon en bloed- of slijmverlies kunnen tekenen van darmkanker zijn. Het is voor vrouwen belangrijk om goed te letten op hun menstruatieperiode. Als er buiten deze periode sprake is van bloedverlies, dan kan dat een reden zijn om bij een gynaecoloog langs te gaan voor een extra controle.

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u tegen problemen aan, hebt u nog vragen of wilt u graag iets overleggen met uw arts? Neemt u voor darmproblemen contact op met uw MDL-arts via telefoonnummer 071 - 5273575. Als u voor darmkanker bent geopereerd en klachten ontwikkelt, dan belt u met de polikliniek chirurgie op telefoonnummer 071 - 526 2377. Vrouwen die last hebben van ongewoon vaginaal bloedverlies kunnen bellen naar de polikliniek gynaecologie via telefoonnummer 071 - 5262870. De klinisch geneticus is te bereiken op 071 - 5268033.