Longkanker

Ons onderzoek

Longkanker is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland. Daarom is grondig onderzoek naar deze aandoening belangrijk. Het LUMC doet wetenschappelijk onderzoek naar betere methoden om longkanker op te sporen en te behandelen en naar de gevolgen van oncologische behandelingen voor patiënten. We werken daarbij samen met andere nationale en internationale instituten. Naast onderzoek in het laboratorium, vragen we ook patiënten om deel te nemen aan ons onderzoek.

Patiëntgebonden onderzoek naar longkanker

PipetterenVeel onderzoek naar longkanker is alleen mogelijk als patiënten deelnemen. Als uw situatie zich ervoor leent en u voldoet aan de criteria, kunt u hiervoor gevraagd worden. We stellen het zeer op prijs als u hiertoe bereid bent.

Als patiënt kunt u profijt hebben van het feit dat in het LUMC de nieuwste geneesmiddelen worden getest. Als de standaardmedicijnen bij u onvoldoende werken, heeft een experimenteel middel mogelijk wel effect. Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek gebeurt altijd op vrijwillige basis. Dat betekent dat u er ook op ieder moment mee kunt stoppen als u dat wilt.

Onderzoek naar longkanker binnen de profileringsgebieden

Binnen het LUMC werken onderzoekers van verschillende specialismen samen in zogenoemde profileringsgebieden. De verschillende expertises versterken elkaar en samen komen we tot nieuwe invalshoeken. Het onderzoek naar longkanker maakt deel uit van het profileringsgebied Cancer Pathogenesis and Therapy.

Waar doen we momenteel onderzoek naar?

  • Care Notebook: een studie naar het monitoren van de kwaliteit van leven van patiënten met borst- en longkanker.
  • Ascend: een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een bepaalde vorm van niet-kleincellige longkanker.
  • Eldapt: deze studie onderzoekt hoe je de beste behandelstrategie bepaalt voor oudere patiënten met uitgezaaide longkanker.
  • XAge1B: een onderzoek naar immunotherapie.