Longkanker

Diagnose

Als het vermoeden bestaat dat u longkanker hebt, dan wilt u zo snel mogelijk weten waar u aan toe bent. In het LUMC kunt u snel terecht bij een longarts die gespecialiseerd is in oncologische  aandoeningen. Dankzij het zorgpad longkanker vinden alle noodzakelijke onderzoeken in een aantal opeenvolgende dagen plaats. Zo krijgt u snel duidelijkheid over de aard van uw klachten.

Afspraak maken voor diagnose

Uw huisarts verwijst u via ZorgDomein digitaal naar het LUMC. Ook een specialist kan u verwijzen. Vervolgens neemt de secretaresse van de polikliniek Longziekten contact met u op om een afspraak in te plannen.

Op de dag van de afspraak kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Longziekten, route 26.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Op de dag van de afspraak meldt u zich eerst bij de polikliniek. Vervolgens kunt u bij de Centrale Bloedafname (locatie C2) bloed laten prikken. Uw bloed wordt geanalyseerd om te bepalen of uw nieren goed functioneren. Dit is nodig in verband met eventuele onderzoeken.

Aansluitend hebt u een afspraak met de longarts. Tijdens het consult vraagt de longarts naar uw klachten en uw medicijngebruik. U krijgt een lichamelijk onderzoek en de longarts bekijkt, indien aanwezig, de uitslagen van onderzoeken die al verricht zijn. Vervolgens bespreekt de longarts met u wat de volgende stappen zijn.

Onderzoeken naar longkanker

De longarts besluit op basis van het eerste consult of het nodig is om verder onderzoek te doen. Als dit nodig is, worden in overleg met u afspraken gepland voor de onderstaande onderzoeken en een vervolgconsult. Deze afspraken kunnen direct in de dagen na het eerste consult plaatsvinden.

CT-thorax of PET-CT

U krijgt afhankelijk van uw situatie een CT-scan van de thorax (borstkas) of een PET-CT. Een PET-CT is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan. U krijgt hiervoor eerst een injectie met radioactief gemaakte glucose. Vervolgens maken we een CT-scan van het hele lichaam en een PET-scan. Met de CT-scan kan de arts afwijkingen in het hele lichaam lokaliseren. Uiteindelijk worden de PET- en de CT-beelden samengevoegd tot één beeld.

Een gecombineerde PET-CT heeft als voordeel dat u maar voor één onderzoek naar het ziekenhuis hoeft te komen. U mag 6 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel drinken, zolang er in de drank geen suiker zit. Heeft u diabetes, bespreek dit dan met de arts.

Longfunctietest.

LongfunctietestMet een longfunctietest stellen we het volume van uw longen vast. Zo kan de arts beoordelen of na een eventuele operatie de capaciteit van de longen nog voldoende is. Bij een longfunctietest moet u in- en uitademen in een mondstuk dat verbonden is met een longfunctie-apparaat. Uw neus wordt dichtgehouden met een knijpertje.

Meestal wordt de test een aantal keren op verschillende manieren herhaald. We beoordelen hoeveel lucht de longen in- en uitademen en hoeveel zuurstof uit de ingeademde lucht wordt opgenomen.

Na de CT-thorax of PET-CT en de longfunctietest hebt u een vervolgafspraak bij de polikliniek Longziekten in het LUMC. De arts bespreekt de onderzoeken met u en bepaalt of en welke eventuele vervolgonderzoeken nog nodig zijn. 

Uitslag van het onderzoek

Als alle noodzakelijke onderzoeken gedaan zijn, hebt u opnieuw een afspraak bij de longarts voor de uitslag. Dit gebeurt nadat de uitslagen van de onderzoeken besproken zijn in het multidisciplinair overleg. Bij dit overleg bespreken longartsen uit het LUMC en andere ziekenhuizen, thoraxchirurgen, pathologen, nucleair geneeskundigen en radiologen welke behandeling het beste bij uw situatie past.

Het uitslaggesprek is meestal op donderdag. Afhankelijk van de uitslag bespreekt de longarts samen met u de mogelijke behandelingen en worden vervolgafspraken ingepland.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van te voren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen. Schiet u achteraf toch nog een vraag binnen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Longziekten, telefoonnummer: 071-5263742 (dagelijks bereikbaar van 8.30-12.00 uur).
  • Kom niet alleen, maar neem iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.
  • Bent u in de afgelopen 3 maanden langer dan 24 uur opgenomen geweest in een ziekenhuis in het buitenland? Dan hebben wij een negatieve uitslag van een MRSA-kweek nodig om een afspraak te kunnen maken.
  • Vergeet u niet een geldig legitimatiebewijs, uw burgerservicenummer en uw pasje van de ziektekostenverzekering mee te nemen.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Als u beschikt over uitslagen van eerdere onderzoeken (zoals een cd-rom of een verslag), neemt u deze dan mee. Nog beter is het als u of uw verwijzer deze uitslagen van tevoren naar het LUMC opstuurt.