Huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom)

Diagnose

Hebt u een rare plek op uw huid en vertrouwt u het niet helemaal? Dan gaat u meestal naar de huisarts, die u bij een vermoeden op huidkanker doorverwijst naar het LUMC. Bij ons werken medisch specialisten van verschillende afdelingen samen om snel een goede diagnose te stellen en een behandelplan op maat voor u te maken.

Afspraak maken voor diagnose 

Als de huisarts u verwijst naar een van onze dermatologen, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. U kunt op korte termijn bij ons terecht. 

Hebt u een verwijsbrief gekregen om zelf een afspraak te maken? Dan kunt u op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur bellen naar de afdeling Huidziekten (071-526 26 30). Op de dag van de afspraak kunt u zich melden bij de receptiebalie van de polikliniek Huidziekten op B1-Q (routenummer 16).

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Vermoedt de dermatoloog dat u huidkanker heeft? Dan wordt een stukje weefsel weggehaald. Dit heet een biopsie. Hiervoor krijgt u een plaatselijke verdoving. Het weggehaalde weefsel gaat naar de patholoog, die kijkt of het kankercellen bevat. Zo stellen we meteen vast of u huidkanker hebt, en zo ja, om welke vorm van huidkanker het gaat. Voor het stellen van een goede diagnose is soms nog een echo, MRI-scan of CT-scan noodzakelijk. Uw arts zal u hier meer over vertellen. Mocht u een basaalcelcarcinoom of plaveiselcarcinoom hebben, dan blijft in de meeste gevallen de dermatoloog uw vaste aanspreekpunt.

Uitslag van het onderzoek

Zodra de uitslag van de biopsie bekend is, krijgt u een afspraak met uw behandelend arts om de resultaten te bespreken. Dit duurt meestal 5 werkdagen. De arts bespreekt uitvoerig de uitslag met u en u krijgt vervolgens alle informatie over een eventueel behandelplan.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Kom niet alleen, maar neem iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.