Huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom)

Behandeling

Uw behandeling wordt uitgevoerd door specialisten die uitgebreide ervaring hebben op het gebied van huidkanker. In overleg met u kijken we welke behandeling het beste bij uw situatie past. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte, de plaats en het type tumor. Ook houden wij rekening met uw leeftijd, lichamelijke conditie en uiteraard met uw eigen wensen. Zo stellen we een behandelplan op maat op.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij basaalcelcarcinoom?

 • Mohs micrografische chirurgieEen operatie waarbij de dermatoloog of de chirurg het plekje verwijdert. Bij een grotere of een niet duidelijk afgebakende tumor in het gezicht zetten wij vaak de Mohs micrografische chirurgie in. Dit is een operatietechniek waarbij de chirurg de tumor zeer precies weghaalt, waarna de patholoog kijkt of in het weggehaalde weefsel kankercellen zitten. Als de tumor nog niet helemaal verwijderd blijkt te zijn, haalt de chirurg nog een reepje huid weg. De patholoog onderzoekt dit meteen weer, net zolang tot de randen van de tumor geen kankercellen meer bevatten. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk, met de garantie dat de hele tumor is verwijderd.
 • Radiotherapie is het behandelen van kanker met straling, oftewel bestralen. Het doel is om de kankercellen te vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling gebeurt alleen op het deel van uw lichaam waar de tumor zich bevindt. Meestal vindt bestraling plaats bij tamelijk vergevorderde tumoren, die niet (helemaal) met een operatie zijn weg te halen.  
 • Het is voor ervaren dermatologen ook mogelijk om oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinomen weg te krabben (curettage) en vervolgens dicht te branden (coagulatie). De plek waar de tumor zit, wordt hierbij eerst plaatselijk verdoofd.
 • Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht worden gemaakt. Vervolgens worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor deze afsterven.

Welke behandelingen zijn er bij plaveiselcelcarcinoom?

 • Chirurgie bij keratinocytcarcinoomDe meest voorkomende behandeling bij plaveiselcelcarcinoom is een operatie. De dermatoloog snijdt hierbij het plaveiselcarcinoom weg.
  U krijgt voor deze ingreep een plaatselijke verdoving van de huid. Het plekje wordt daarna door de dermatoloog verwijderd. De patholoog onderzoekt dit weefsel vervolgens op de aanwezigheid van kankercellen. Als uit dat onderzoek blijkt dat de kanker nog niet helemaal weg is, zal de dermatoloog het plekje nogmaals wegsnijden.
 • Radiotherapie is het behandelen van kanker met straling, oftewel bestralen. Het doel is om de kankercellen te vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling gebeurt alleen op het deel van uw lichaam waar de tumor zich bevindt. Deze behandelmethode is vaak niet de eerste keus, omdat bij bestraling moeilijker te controleren is of de tumor helemaal verdwenen is. Bestraling vindt soms ook plaats na het operatief verwijderen van een tumor. 
 • Het is voor ervaren dermatologen ook mogelijk om oppervlakkig groeiende plaveiselcelcarcinomen weg te krabben (curettage) en vervolgens dicht te branden (coagulatie). De plek waar de tumor zit, wordt eerst plaatselijk verdoofd.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

 • We zullen u zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten tijdens uw tijd in het LUMC. Neem bij uw bezoeken aan het ziekenhuis ook altijd iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken. 
 • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
 • Schrijf vragen over uw behandeling voor een ziekenhuisbezoek op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.

Wat is de prognose?

Bij basaalcelcarcinoom zijn de vooruitzichten over het algemeen goed. Deze vorm van huidkanker leidt maar zeer zelden tot een daling van de levensverwachting, omdat de kanker vrijwel nooit uitzaait naar andere plekken in het lichaam en de tumor bijna altijd goed is te verwijderen.
Ook de vooruitzichten bij plaveiselcelcarcinoom zijn meestal positief. 5 jaar na de diagnose is het overgrote deel van de patiënten nog in leven. Uw arts neemt uw persoonlijke situatie en vooruitzichten uitgebreid met u door.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC doet veel onderzoek naar de zorg voor patiënten met huidkanker en naar de effectiviteit van behandelingen op de lange termijn. We doen onderzoek in het laboratorium, maar ook in de kliniek. Voor, tijdens en na uw behandeling kunt u gevraagd worden hieraan mee te doen. Deelname is altijd vrijwillig.