Huidkanker (cutaan lymfoom)

Diagnose

Heeft u een rare plek op uw huid en vertrouwt u het niet helemaal? Dan gaat u meestal naar de huisarts, die bij een vermoeden op huidkanker u doorverwijst naar het LUMC. Bij ons werken medisch specialisten met jarenlange ervaring op het gebied van huidkanker.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Sneldiagnose huidlymfoomDe huisarts verwijst u door naar de dermatoloog. U kunt op korte termijn bij ons terecht. Op de dag van de afspraak kunt u zich melden bij de receptiebalie van de polikliniek Huidziekten op B1-Q (routenummer 16). Elke maandag is er een speciaal spreekuur voor patiënten die mogelijk cutane lymfomen hebben. Een van onze gespecialiseerde dermatologen kijkt naar uw huid en stelt vervolgens een diagnose.

Vermoedt de dermatoloog dat u een cutaan lymfoom heeft? Dan wordt een stukje weefsel weggehaald. Dit heet een biopsie. Hiervoor krijgt u een plaatselijke verdoving. Het weggehaalde weefsel gaat naar de patholoog, die bekijkt of het kankercellen bevat. 

Zo stellen wij meteen vast of u huidkanker heeft en zo ja, om welke vorm van huidkanker het gaat. Bij het stellen van een goede diagnose is soms nog een bloedonderzoek, echo of MRI-scan noodzakelijk. Mocht u een cutaan lymfoom hebben, dan blijft de dermatoloog uw vaste aanspreekpunt.

Uitslag van het onderzoek

Zodra de uitslag van het biopt bekend is, hebt u een afspraak met uw behandelend arts om de resultaten te bespreken. Meestal duurt dit een week. De arts bespreekt uitvoerig de uitslag met u en u krijgt vervolgens alle informatie over een eventueel behandelplan.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen. 
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Kom niet alleen, maar neem iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.