Huidkanker (cutaan lymfoom)

Behandeling

Uw behandeling wordt uitgevoerd door specialisten die uitgebreide ervaring hebben met cutane lymfomen. In overleg met u kijken we welke behandeling het beste bij uw situatie past. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte, de plaats en het type tumor. Ook houden wij rekening met uw leeftijd, lichamelijke conditie en uiteraard uw eigen wensen. Zo stellen we een behandelplan op maat op.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling hangt af van het type huidlymfoom en hoe groot de afwijkingen op de huid zijn.

Hormooncrèmes

Heeft u een langzaam groeiende huidlymfoom in een vroeg stadium? Dan bestaat de behandeling meestal uit het smeren van hormooncrèmes. Hierin zitten corticosteroïden, die verdere ontwikkeling van kwaadaardige huidcellen tegengaan.

Lichttherapie

Is er sprake van een langzaam of gemiddeld snel groeiende huidlymfoom? Dan is een behandeling met ultraviolet licht mogelijk. U krijgt voor de lichttherapie meestal een medicijn, zodat de kankercellen extra gevoelig zijn voor licht. Vervolgens vernietigt het ultraviolette licht de kankercellen. Deze behandeling krijgt u 2 tot 3 keer per week, totdat er sprake is van verbetering.

Bestraling

Bestraling bij huidlymfoomIs de huidlymfoom ontstaan op 1 plek? Dan is bestraling mogelijk. Zo vernietigen we kankercellen en sparen tegelijkertijd zoveel mogelijk gezonde cellen. Hoeveel bestralingen nodig zijn, hangt af van het type tumor. Meestal gaat het om de 2 tot 10 behandelingen in het LUMC. Als u ver weg woont, is het mogelijk om de bestralingen te krijgen in een ziekenhuis bij u in de buurt.

Chemotherapie

Heeft u een huidlymfoom in een vergevorderd stadium? Dan krijgt u meestal chemotherapie. Dat gebeurt vaak via een injectie of tablet. Hierin zitten medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Een opname in het ziekenhuis is bij deze behandeling niet nodig. U krijgt meestal een kuur: dus een aantal dagen medicijnen slikken, gevolgd door een paar weken zonder medicatie.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het horen van de diagnose huidlymfoom en het ondergaan van de behandeling kan zeer ingrijpend zijn. We zullen u zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten. Neem bij uw bezoeken aan het ziekenhuis ook altijd iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.

Schrijf vragen over uw behandeling voor een ziekenhuisbezoek op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.

Wat is de prognose bij cutane lymfomen?

De prognose bij cutane lymfomen is afhankelijk  van het stadium van de ziekte en om welk type cutaan lymfoom het gaat. Vaak is deze aandoening goed te behandelen als de tumoren beperkt zijn tot de huid. De overlevingskansen zijn minder goed als er sprake is van uitzaaiingen buiten de huid. Uw arts zal uw persoonlijke situatie en vooruitzichten uitgebreid met u doornemen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC doet veel wetenschappelijk onderzoek naar cutane lymfomen. Zo vergroten we onze kennis over deze aandoening en verbeteren we behandelmethoden. We werken hiervoor samen in nationale en internationale onderzoeksgroepen. We doen onderzoek in het laboratorium, maar ook in de kliniek. Uw behandelend arts kan u vragen of u wilt deelnemen aan een onderzoek. Deelname is altijd vrijwillig.