Huidkanker (cutaan lymfoom)

Onze zorg

Een cutaan lymfoom is een vorm van huidkanker, waarbij een groep witte bloedcellen ongecontroleerd groeit en zich deelt in de huid. De aandoening staat ook bekend als huidlymfoom. Het LUMC is een landelijk en internationaal expertisecentrum op het gebied van cutane lymfomen, waardoor het mogelijk is om snel een goede diagnose te stellen en u de best mogelijke zorg te leveren.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Cutane lymfomen komen relatief weinig voor: de aandoening wordt jaarlijks bij zo’n 160 mensen vastgesteld. Mocht het vermoeden bestaan dat u deze vorm van huidkanker heeft, dan wordt u naar het LUMC doorverwezen. Het LUMC is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benoemd tot expertisecentrum voor cutane lymfomen. We hebben onder meer speciale spreekuren voor patiënten met deze aandoening.

Multidisciplinaire zorg

Het LUMC is ook internationaal het expertisecentrum op het gebied van cutane lymfomen. We werken met een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit specialisten van verschillende afdelingen, zoals een dermatoloog, patholoog en radiotherapeut, die samen naar een behandeling zoeken die op uw situatie is afgestemd. Zo is het mogelijk om elke patiënt een optimale behandeling te bieden.

Wetenschappelijk onderzoek naar huidkanker

Het LUMC doet ook veel onderzoek naar cutane lymfomen. Zo kijken wij onder meer naar welke genetische afwijkingen cutane lymfomen veroorzaken, om vervolgens deze kennis te vertalen naar een verbeterde diagnostiek en behandeling. De afdeling Huidziekten wil op deze manier een vooraanstaande rol spelen in het verbeteren van de behandeling van patiënten met cutane lymfomen.


Wat is een cutaan lymfoom?
Wat zijn de symptomen van een cutaan lymfoom?
Wat is de oorzaak van cutane lymfomen?