Glioom (hersentumor)

Nazorg

Tijdens en na uw behandeling in het LUMC volgen wij uw gezondheid. U komt regelmatig op controle, waarbij we kijken of een behandeling aanslaat en of u goed herstelt.

Welke nazorg kunnen wij u bieden?

De nazorg hangt af van de behandeling die u krijgt. Als u bent bestraald, dan biedt de radiotherapeut u nazorg tijdens en kort na de behandeling. De medisch oncoloog doet hetzelfde na het toedienen van chemotherapie. 

Als uw behandelingen zijn afgerond, ligt de nazorg in handen van uw neuro-oncoloog. Die maakt elke drie maanden een MRI-scan van de hersenen, om te kijken hoe het met de hersentumor gaat. De uitslag van deze scan bespreekt uw behandelaar met u tijdens een bezoek aan de polikliniek. 

Emotionele en sociale gevolgen 

Het horen van de diagnose hersentumor is voor uzelf en uw omgeving ingrijpend om te horen. Een glioom heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. U kunt door de ziekte het vertrouwen in uw lichaam of in uzelf verliezen. Het gevolg kan zijn dat u angstig of somber wordt of bijvoorbeeld uw werk niet meer aankunt. Ook uw naasten kunnen deze gevoelens ervaren.

In het LUMC is er aandacht voor deze emotionele en sociale gevolgen van de ziekte. Heeft u vragen hierover? Geef dat aan bij de neuro-oncologieverpleegkundige. Zij gaat vervolgens in gesprek met u en uw naasten om te beoordelen welke begeleiding het beste bij u past. Zij kan u eventueel doorverwijzen naar een maatschappelijk werker, psycholoog, revalidatiearts of ergotherapeut. 

Waar moet u op letten na de behandeling?

Het behandelen van een glioom kan gepaard gaan met verwachte en onverwachte bijwerkingen. Let goed op uw eigen gezondheid. Mocht u last hebben van bijwerkingen of symptomen die u niet herkent, bespreek deze dan met de neuro-oncologieverpleegkundige of met uw behandelend arts.

Neem bij acute gezondheidsproblemen altijd direct contact met ons op. 

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u na uw behandeling tegen problemen aan of heeft u nog vragen? Geef dit aan bij de nacontroles, of eerder als ze urgent zijn. Bel dan met:

  • De neuro-oncologieverpleegkundige op 071 – 5297012 (bij voorkeur tussen 11.00 en 13.00 uur) of stuur (alleen bij niet-spoed) een mail naar neuro-oncologie@lumc.nl
  • Geen gehoor? Bel dan naar de polikliniek Neurologie op 071-5262111 (ma t/m vr 8.15-11.30 uur uur), of mail naar mailadres: PoliNeurologie@lumc.nl
  • Krijgt u buiten kantooruren last van acute problemen, zoals plotselinge ernstige hoofdpijn, trekkingen of uitvalsverschijnselen? Meld u zich dan bij de Spoedeisende Hulp van het LUMC (071-5261950).