Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Nazorg

Er wordt wel eens gezegd dat ‘het na de behandeling pas echt begint’. Vaak voelt de tijd van diagnostiek en behandeling als een rit in de sneltrein. Als de behandeling klaar is, dringt pas echt door wat er aan de hand is en wat zich heeft afgespeeld. Daarom helpen we u ook na uw behandeling verder.

Welke nazorg bieden wij bij eierstokkanker?

De gynaecoloog-oncoloog van het LUMC blijft na een operatie uw vaste aanspreekpunt en is actief betrokken bij de zorg na uw behandeling. Tijdens de nazorg ligt de nadruk op:

  • begeleiding bij het verwerken van het hebben van eierstokkanker;
  • begeleiding bij en behandeling van bijwerkingen en gevolgen van de behandeling;
  • het zo snel mogelijk opsporen van eventuele terugkerende eierstokkanker.

Bent u behandeld voor eierstokkanker, dan blijft u tenminste 1 jaar onder controle. En zo nodig langer.

Erfelijkheidsonderzoek

Buisje bloedBij een klein deel van de vrouwen is eierstokkanker erfelijk. Als dat zo is, loopt u een hoger risico op het krijgen van een erfelijke vorm van borstkanker. Ook uw familieleden hebben een verhoogde kans op het krijgen van beide ziektes. Daarom bespreken wij tijdens een nacontrole of u misschien een erfelijkheidsonderzoek overweegt om erfelijke eierstokkanker vast te stellen. Als u hiermee instemt, dan nemen we een buisje bloed bij u af. Als u erfelijke eierstokkanker heeft, wordt u doorverwezen naar de afdeling Klinische genetica voor verdere uitleg en begeleiding.

Specifieke nazorg

Afhankelijk van uw situatie bieden wij ook specifieke nazorg. Bijvoorbeeld met hulp van maatschappelijk werk, diëtisten of seksuologen. Of we helpen bij het vinden van een programma buiten het LUMC. Op die manier willen we bijdragen aan een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven na een behandeling.

Waar moet u op letten na de behandeling?

Na de operatie en de chemotherapie krijgt u een lijstje mee met leefadviezen en een overzicht van wanneer u contact op moet nemen met de afdeling. Let u na de behandeling op belangrijke symptomen als pijn, vaginale afscheiding en vaginaal bloedverlies. Hebt u last van een of meerdere van deze symptomen? Neem dan contact op met uw gynaecoloog-oncoloog. De internist-oncoloog is het aanspreekpunt als u last krijgt na de chemotherapie.

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u na uw behandeling tegen problemen aan of hebt u nog vragen? Geef dit aan bij de nacontroles, of eerder als ze urgent zijn. Bel met uw gynaecoloog-oncoloog via de polikliniek Gynaecologie op tel. 071-5262870 of met uw behandelend oncoloog via de polikliniek Oncologie op tel. 071-5263590. Beide poliklinieken zijn tijdens kantooruren bereikbaar (09.00 - 17.00 uur). Buiten kantooruren kunt u zich bij zeer urgente problemen melden bij de spoedeisende hulp van het LUMC of een ziekenhuis bij u in de buurt.