Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Diagnose

Eierstokkanker wordt meestal ontdekt als een vrouw vanwege buikklachten een echo of scan laat maken. Daarop is dan een holte in de eierstok of eileider te zien die is gevuld met vocht (een cyste). De meeste vrouwen kunnen we geruststellen, omdat een cyste vaak goedaardig is. Om u zo kort mogelijk in onzekerheid te laten, wordt zo snel mogelijk aanvullend onderzoek gedaan om kanker uit te sluiten.

Afspraak maken voor (snel)diagnose eierstokkanker

Als er bij u een cyste is gevonden in de eierstokken of de eileider, dan verwijst meestal uw gynaecoloog u door voor een afspraak. Uw gynaecoloog maakt dan al een afspraak voor u.

Als uw huisarts u doorverwijst, is het nodig om zelf een afspraak te maken. Daarvoor belt u de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 071-526 28 70. De polikliniek is iedere werkdag bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur. U krijgt meteen te horen wanneer en hoe laat u kunt komen.

Op de afgesproken dag kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Gynaecologie op H3 van het LUMC (route 485). We adviseren u om niet alleen te komen, omdat het gesprek intensief is. Er wordt veel informatie uitgewisseld en veel informatie aan u gevraagd.

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Consult met de gynaecoloog

Op de dag van uw eerste afspraak hebt u een uitgebreid consult met een gespecialiseerde gynaecoloog-oncoloog. Er is alle tijd om uw situatie te bespreken. Ook nemen we uw medicijngebruik door. Het kan zijn dat hier een gynaecoloog in opleiding bij is. Geeft u het gerust aan als u dit liever niet wilt.

Het onderzoek

Als u bent doorverwezen door een gynaecoloog van een ander ziekenhuis, dan is er bijna altijd al bloed geprikt, een scan gemaakt en in sommige gevallen is er wat vocht uit uw buik weggehaald (een punctie). Wij vragen deze gegevens op. In dit geval krijgt u tijdens het bezoek alleen een lichamelijk onderzoek.

Doorverwezen door huisarts

Een lichamelijk onderzoek is niet afdoende als u bent doorverwezen door de huisarts. Dan is het nodig om bloed te laten prikken, waaruit is af te lezen of het om een goedaardige of een kwaadaardige tumor gaat. Ook kijken we in de meeste gevallen met een CT-scan of er afwijkingen in de omgeving van de eierstokken zitten.

Soms is het na het lezen van de bloeduitslagen en het bekijken van een CT-scan nog niet duidelijk of er sprake is van eierstokkanker. In dat geval halen we wat vocht weg uit uw buik. De patholoog onderzoekt dit vocht en kijkt of er kankercellen in zitten. Een punctie duurt meestal zo’n 5 minuten en is over het algemeen niet pijnlijk. Of een punctie nodig is, hoort u van de gynaecoloog-oncoloog. Het is vaak niet mogelijk om tijdens uw eerste bezoek meteen een punctie te plannen. Daarvoor moet u een nieuwe afspraak maken.

Uitslag van het onderzoek

Multidisciplinair overlegHet neemt 4 tot 5 dagen in beslag om een CT-scan te bekijken of weggenomen weefsel te onderzoeken. Bloeduitslagen zijn meestal binnen na 2 of 3 dagen. Als al deze uitslagen bekend zijn, stelt het multidisciplinair team een behandelplan op maat voor u samen. De gynaecoloog-oncoloog bespreekt dit plan uitvoerig met u. We adviseren u om tijdens dit gesprek iemand mee te nemen, omdat er veel informatie wordt uitgewisseld.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • U heeft vast vragen als u bij de gynaecoloog-oncoloog komt voor de uitslagen. Schrijf deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Voor het onderzoek is het nodig dat u zich deels ontkleedt. We raden daarom aan makkelijke kleren aan te trekken.