Bottumor (botkanker)

Diagnose

Als bij u de verdenking bestaat op een kwaadaardige bottumor, dan kunt u bij het LUMC terecht voor sneldiagnostiek. Uw huisarts of specialist verwijst u daarvoor door naar de polikliniek Orthopedie. Meestal kunt u binnen enkele werkdagen terecht bij 1 van onze medisch specialisten. Die zorgt meteen dat u de juiste onderzoeken krijgt en een week later hebt u al een uitslag.

Afspraak maken voor sneldiagnose botkanker

Schematische weergave van alle stappen bij sneldiagnose botkankerU hoeft niet zelf een afspraak te maken voor sneldiagnose. Uw huisarts of verwijzer meldt u aan via de polikliniek Orthopedie. De secretaresse van onze polikliniek belt u daarna voor het maken van een afspraak. U kunt meestal binnen 3 werkdagen bij ons terecht voor een consult met een specialist. 

Op de dag van de afspraak zelf kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Orthopedie. Deze bevindt zich op K2 (routenummer 774) van het LUMC.  

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

U hebt een gesprek met een oncologisch orthopedisch chirurg of met zijn assistent in opleiding. U krijgt een lichamelijk onderzoek en we kijken welk onderzoek nog meer nodig is voor een goede diagnose. Als het mogelijk is, voeren we die onderzoeken op dezelfde dag nog uit. U hoeft dan niet nog een keer langs te komen. Lukt dit niet, dan zorgen we dat u binnen 3 dagen na het gesprek terecht kunt.

Mogelijke onderzoeken

 • Vaak wordt er als eerste een röntgenfoto van de aangedane plek of zwelling gemaakt. Hierbij kunnen afwijkingen in het bot goed worden weergegeven. Met een röntgenfoto is het soms al mogelijk onderscheid te maken tussen goed- en kwaadaardige tumoren van het bot. Wanneer er een verdenking op een kwaadaardige tumor is, maken we aanvullend vaak een MRI of CT-scan.
 • Een MRI-scan vertelt ons exact de plaats van de tumor. Bij een MRI-onderzoek komt er veel geluid uit het apparaat. Daarom heeft u een koptelefoon op en kan u tijdens het onderzoek via de intercom contact houden met de radiologisch laborant. Bij dit onderzoek krijgt u via een infuus vaak een contrastmiddel ingespoten via een infuus. Met de MRI kijken we dan hoe goed de tumor is doorbloed. Veel doorbloeding kan namelijk een teken zijn van snelle groei.
 • Een CT-scan zegt veel over de kwaliteit van het omliggende bot. Bij een CT-scan ligt u op een beweegbare tafel die langzaam door het apparaat heen schuift. Soms is voor het maken van deze foto’s contrastvloeistof nodig. Dit wordt dan in een bloedvat van uw arm gespoten.
 • Bloedonderzoek.
 • Een botscan of PET-scan om te kijken of er uitzaaiingen zijn. Deze scan wordt gemaakt met een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Na het onderzoek plast u deze stof weer uit. U ligt voor dit onderzoek op een tafel en merkt niets van het maken van de beelden.
 • MRI-scan en een CT-scan. Een MRI-scan vertelt ons exact de plaats van de tumor. Een CT-scan zegt veel over de kwaliteit van het omliggende bot.
 • CT-scan van de longen. Deze scan wordt gemaakt om te kijken of er uitzaaiingen in de longen zijn.
 • Het wegnemen van een stukje weefsel uit het bot (biopsie). Hiermee kan worden bepaald om wat voor afwijkend weefsel het gaat. Een patholoog die zich heeft gespecialiseerd in bot- en wekedelentumoren onderzoekt het weefsel. 

Wel of geen biopsie?

De interventieradioloog haalt tijdens een biopsie een klein stukje weefsel weg bij een patientEen biopsie geeft definitief uitsluitsel over het gezwel. Een biopsie is echter niet altijd nodig. Soms blijkt al uit de röntgenfoto of de MRI-scan wat de diagnose is.

Uitslag van het onderzoek

Na 5 tot 7 werkdagen hebt u opnieuw een afspraak, ditmaal met de orthopeed of chirurg en een verpleegkundig specialist. Dit gebeurt meestal nadat de uitslagen van uw onderzoek zijn besproken in het multidisciplinair overleg. Dit overleg vindt elke vrijdagmorgen plaats. De uitslagen worden in het consult met u besproken en u krijgt informatie over een eventueel behandelplan.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

 • Het is goed mogelijk dat u vragen heeft. Schrijft u deze van te voren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
 • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
 • Als u beschikt over de uitslagen van eerdere onderzoeken (zoals een cd-rom of een verslag), neemt u deze dan mee. Of stuurt u ze nog liever naar het LUMC voorafgaande aan het eerste gesprek. U kunt de uitslag per post sturen naar:

          Polikliniek Orthopedie
          Postbus 9600
          2300 RC Leiden

U mag de uitslag ook mailen naar polikliniekorthopedie@lumc.nl of faxen naar: 071 - 526 68 16. Belt u gerust om te vragen of het materiaal is aangekomen, tel. 071 - 526 80 03.