(Borst)kanker en kinderwens

Radiotherapie of chemokuren kunnen uw eierstokken beschadigen. Door deze schade kunt u vervroegd in de overgang raken en dat heeft grote gevolgen als u een kinderwens heeft. Het LUMC biedt diverse technieken om uw vruchtbaarheid voor de toekomst proberen veilig te stellen. Dit heet fertiliteitspreservatie.

Welke mogelijkheden zijn er?

Invriezen van eierstokweefsel

Bij het invriezen van eierstokweefsel neemt de gynaecoloog één van de eierstokken weg. Dat gebeurt tijdens een kijkoperatie. In het laboratorium deelt de embryoloog de eierstok in kleine fragmentjes en vriest deze in. Na de oncologische behandeling kan de gynaecoloog de stukjes eierstokweefsel terugplaatsen in de overgebleven eierstok. Hierna kan de cyclus zich herstellen en is er kans op een spontane zwangerschap. Op dit moment is deze behandeling nog experimenteel en vooral geschikt voor jonge vrouwen bij wie de chemotherapie (vrijwel) direct moet starten.

Invriezen van embryo’s;

Bij het invriezen van embryo’s gebruiken we dezelfde techniek als bij een IVF-behandeling gebruikt.Gedurende een periode van ongeveer twee weken gebruikt u hormooninjecties. Daardoor gaan meerdere eiblaasjes in de eierstokken groeien. Door middel van een punctie oogst de fertiliteitsarts de eicellen. In het laboratorium wordt zaad bij de eicellen gebracht en kan bevruchting plaatsvinden. De bevruchte eicellen blijven enkele dagen in kweek staan om te ontwikkelen. Na gebleken geschiktheid vindt het invriezen van de embryo’s plaats. Na de oncologische behandeling kan één van de ontdooide embryo’s in de baarmoeder geplaatst worden.

Invriezen (vitrificatie) van eicellen

Bij het invriezen van eicellen krijgt u dezelfde hormonen als bij het Invriezen van embryo’s. Het laboratorium vriest de eicellen echter in zonder ze vooraf te bevruchten. Na de oncologische behandeling kunnen deze gevitrificeerde eicellen weer ontdooid worden. Hierna wordt een zaadcel in de eicel gebracht en kan bevruchting ontstaan. Wanneer een bevruchte eicel zich ontwikkelt tot een mooi embryo is deze geschikt om terug te plaatsen in de baarmoeder. Ook deze techniek bevindt zich in de experimentele fase.

Afwachten

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van individuele factoren. Uw behandelend arts kan u doorverwijzen naar een fertiliteitspecialist. Samen met u bekijkt deze welke opties in uw geval zinvol en mogelijk zijn.

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van individuele factoren. Uw behandelend arts kan u doorverwijzen naar een fertiliteitspecialist. U bespreekt samen met de arts welke opties in uw geval zinvol en mogelijk zijn. 

Meer informatie 

Voor verdere informatie kunt u ook kijken op: