Chemotherapie

Medicijnen

De medicijnen die bij chemotherapie worden gegeven bestrijden de kankercellen. De medicijnen worden ook wel cytostatica genoemd (cyto = cel, statica = stoppen). De medicijnen beschadigen ook gezonde cellen en kunnen daarom veel bijwerkingen hebben. Omdat de gezonde cellen zich vaak weer herstellen, verdwijnen de bijwerkingen als met de medicijnen wordt gestopt. 

De medicijnen worden gegeven in kuren, vandaar dat ook wel over "chemokuur" wordt gesproken. De kuur wordt via een infuus op de dagbehandeling toegediend. De duur is afhankelijk van de voorgeschreven kuur. Vooraf krijgt u medicijnen tegen misselijkheid. Thuis slikt u ook pillen tegen de misselijkheid. Voor elke kuur wordt er bloedonderzoek gedaan om te kijken of de gezonde bloedcellen voldoende zijn hersteld zodat er weer met de kuur gestart kan worden.

Bijwerkingen

  • De periode op de dagbehandeling waarin de chemotherapie wordt gegeven: in uitzonderlijke gevallen worden patiënten toch al een beetje misselijk. Ook kan het hoofd en buik wat gaan gloeien en kunt u een metaalachtige smaak in de mond krijgen.
  • De dagen na de toediening van de chemotherapie: misselijkheid, braken en klachten van malaise (griepachtige verschijnselen) kunnen optreden.
  • De tweede week na de toediening: De chemotherapie heeft een remmende werking op alle sneldelende weefsels, waardoor klachten optreden passende bij een verminderde aanmaak van bloedcellen. Men kan vermoeid zijn door de bloedarmoede, sneller blauwe plekken en neusbloedingen hebben als gevolg van verminderde hoeveelheid bloedplaatjes die men nodig heeft voor het maken van bloedstolsels en sneller infecties krijgen doordat de afweercellen, de witte bloedcellen ook geremd worden. Als u in deze periode koorts heeft, neemt u dan contact op met de internist oncoloog en/of de nurse practitioner. 
  • Derde week na de toediening: In deze periode zijn de bijwerkingen weer min of meer verdwenen en wordt u niet meer belemmerd in de dagelijkse activiteiten. Voldoende rust blijft wel noodzakelijk. Ongeveer 20 dagen na de eerste kuur valt het haar uit. Dit gaat vaak gepaard met een pijnlijk gevoel aan de hoofdhuid, ook wel haarpijn genoemd.

Uw uiterlijk bij chemotherapie

Chemotherapie zal ook invloed hebben op uw uiterlijk, bijvoorbeeld door de haaruitval. Er zijn diverse organisaties die hulp bieden bij de uiterlijke gevolgen.

Hoofdhuidkoeling

Hoofdbedekking (pruiken, petten, sjaals etc.)

Gezicht

Mooi uiterlijk: persoonlijke aandacht en make-up

  • www.lookgoodfeelbetter.nl: workshops, individuele consulten, informatie, tips en adviezen van ervaringsdeskundigen.
  • www.womanwizard.nl: organiseert weekendjes weg voor vrouwen met borstkanker of die hier van zijn genezen. Tijdens dit weekend kunt u ongestoord genieten.