Blaaskanker

Ons onderzoek

Juist omdat blaaskanker relatief vaak voorkomt, is het belangrijk onderzoek te doen naar deze aandoening. De specialisten van het LUMC doen wetenschappelijk onderzoek naar betere methoden om blaaskanker op te sporen en te behandelen. We slaan daarbij de handen ineen met nationale en internationale instituten.

Patiëntgebonden onderzoek naar blaaskanker

Pipetteren in het labIn het LUMC verrichten we verschillende soorten onderzoek naar blaaskanker. Soms vindt onderzoek uitsluitend in het laboratorium plaats, soms vragen we onze patiënten of ze mee willen doen. Onderzoek bij patiënten levert vaak betrouwbare kennis op. We stellen het daarom zeer op prijs als u bereid bent om mee te werken aan een onderzoek.

De studies die in het LUMC worden uitgevoerd, wisselen regelmatig. De studies die open staan voor deelname van patiënten, worden met u besproken. En als u meedoet met een onderzoek is dat altijd op vrijwillige basis. Dat betekent dat u er ook op ieder moment mee kunt stoppen als u dat wilt.

Onderzoek naar blaaskanker binnen de profileringsgebieden

Binnen het LUMC werken onderzoekers van verschillende specialismen samen in zogenoemde profileringsgebieden. De verschillende expertises versterken elkaar en samen komen we tot nieuwe invalshoeken. Het onderzoek naar blaaskanker maakt deel uit van de profileringsgebieden Cancer Pathogenesis and Therapy en Biomedical Imaging.

Waar doen we momenteel onderzoek naar?

Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar blaaskanker in het LUMC.

  • We onderzoeken welk type scan optimale informatie geeft over de aanwezigheid van uitzaaiingen, voorafgaand aan een operatieve behandeling van blaaskanker.
  • We doen onderzoek naar een immunotherapeutische behandeling (anti-PD-L1) bij uitgezaaide blaaskanker.
  • Het LUMC doet mee aan de URICA-trial, waarbij onderzocht wordt of een urinetest de kijkonderzoeken van de blaas kan vervangen als controlemiddel.
  • Daarnaast werken we aan een aantal basale wetenschappelijke onderzoeken.

Steun ons onderzoek 

Het onderzoek naar blaaskanker dat de afdeling Urologie doet, kost veel geld. Een deel daarvan betaalt het LUMC zelf, maar voor een groot deel zijn we afhankelijk van fondsen en giften. Met uw hulp kunnen we ons onderzoek blijven doen. Iedere donatie, zowel klein als groot, is zeer welkom.