Blaaskanker

Onze zorg

Blaaskanker kan vaak goed behandeld worden, zeker als het op tijd herkend wordt. Meestal wordt blaaskanker ontdekt omdat iemand bloed plast, terwijl daar geen onschuldige verklaring voor is als een blaasontsteking. In het LUMC is een speciaal spreekuur voor mensen die bloed plassen. U kunt daar snel terecht en u weet dan binnen enkele dagen of er sprake is van blaaskanker of dat er een andere, goedaardige, verklaring is. Dit heet sneldiagnose. Als blaaskanker wordt vastgesteld, staat in het LUMC een zeer ervaren team van specialisten klaar om u te behandelen.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Illustratie van de blaasIeder jaar krijgen ongeveer 3.000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker. De ziekte treft vooral mensen van 60 jaar en ouder. Het grootste deel van de patiënten heeft een oppervlakkige vorm van blaaskanker. In een minderheid van de gevallen zijn de kankercellen in de spierlaag van de blaas gegroeid. In het LUMC werken specialisten van verschillende afdelingen samen om tot een goed onderbouwde diagnose en een optimaal behandelplan te komen. Hierdoor krijgt u de best mogelijke zorg.

Sneldiagnose blaaskanker

In het LUMC kunt u terecht voor sneldiagnose. Dit betekent dat u snel duidelijkheid hebt over de aard van uw klachten. Als u bloed plast, kunt u in het LUMC binnen een week na de verwijzing terecht op het spreekuur en voor de onderzoeken die nodig zijn om een diagnose te stellen.

Betere behandeling oppervlakkige blaaskanker

Als de arts vermoedt dat u blaaskanker hebt, volgt een kleine operatie. Hierbij wordt weefsel uit de blaas weggenomen. De patholoog onderzoekt dit weefsel om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen, maar bij oppervlakkige blaaskanker is het wegnemen van het weefsel ook meteen de behandeling.

Het voordeel van een behandeling in het LUMC is dat we vóór de operatie een diagnostisch geneesmiddel (Hexvix) in de blaas brengen. Dit zorgt ervoor dat afwijkende cellen oplichten in blauw licht. Dit helpt de arts om te zien hoever de tumorcellen zich hebben uitgebreid en maakt het ook mogelijk om beginnende kanker te ontdekken. Uit onderzoek blijkt dat de ziekte minder snel terugkomt als tijdens de operatie Hexvix is gebruikt.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is niet alleen een centrum van zorg, maar ook een onderzoekscentrum. Door wetenschappelijk onderzoek te doen, proberen we mensen met blaaskanker steeds beter te helpen. We doen onder meer onderzoek naar betere diagnosemethoden en betere behandelingen van blaaskanker. Ook onderzoeken we de gevolgen van de behandeling van kanker. Dit onderzoek wordt voor een belangrijk deel in het laboratorium verricht in samenwerking met andere Nederlandse en Europese centra. Daarnaast doen wij onderzoek met patiënten. De resultaten van het onderzoek worden ingezet bij de behandeling van onze patiënten.

Clinical trials

Als onderzoekscentrum testen we de nieuwste geneesmiddelen. Als de standaardmedicijnen bij u onvoldoende werken, kan in sommige gevallen een experimenteel middel worden geprobeerd. Deze middelen worden in het LUMC in studieverband aangeboden. Dit heet een clinical trial.

Als uw situatie zich hiervoor leent en u voldoet aan de criteria, kunt u hieraan meedoen. U kunt uw arts hiernaar vragen, maar het behandelteam zal ook zelf alle behandelmogelijkheden uitgebreid met u bespreken.


Wat is blaaskanker?
Wat zijn de symptomen van blaaskanker?
Wat is de oorzaak van blaaskanker?