Bijnierschorskanker (bijnierschorscarcinoom)

Onze zorg

Bijnierschorskanker, ook wel bijnierschorscarcinoom genoemd, is een zeldzame vorm van kanker in de schors van de bijnieren. De bijnieren zijn kleine klieren die boven de nieren liggen. Deze vorm van kanker vereist een specialistische en deskundige aanpak. Het LUMC is gespecialiseerd in de behandeling van deze kwaadaardige tumor. Onze internist-endocrinologen, oncologen en chirurgen hebben veel ervaring met alle aspecten van de behandeling en begeleiding van patiënten met bijnierschorskanker. Daarom worden patiënten met bijnierschorskanker uit heel Nederland naar Leiden verwezen.

Multidisciplinair team

De behandeling van bijnierschorskanker is teamwerk. Uw behandelend arts is een internist-endocrinoloog. Dit is een internist die gespecialiseerd is in hormonen en stofwisseling. Hij of zij werkt nauw samen met chirurgen die gespecialiseerd zijn in endocriene chirurgie, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen. Over alle aspecten van de behandeling vindt gedurende het behandeltraject overleg plaats in dit multidisciplinaire team. Dankzij deze intensieve samenwerking krijgt u de best mogelijke behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar bijnierschorskanker. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in nationaal en internationaal verband, onder andere via het Bijniernetwerk Nederland. In het LUMC bestaat een wisselwerking tussen de zorg voor patiënten en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Onze patiënten profiteren daar direct van. We zoeken continu naar betere diagnostiek en betere behandelmethoden voor patiënten met bijnierschorskanker. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze behandeling uw kwaliteit van leven verbetert. Ook daar doen we onderzoek naar.


Wat is bijnierschorskanker?
Wat zijn de symptomen van bijnierschorskanker?
Wat is de oorzaak van bijnierschorskanker?