Bijnierschorskanker (bijnierschorscarcinoom)

Behandeling

Het behandelplan bij bijnierschorskanker verschilt per patiënt. Het maakt verschil of de tumor alleen in de bijnieren zit of is uitgezaaid naar andere plaatsen in het lichaam. Ons team is zeer ervaren en heeft veel expertise. Daardoor kunnen we u maatwerk bij de behandeling geven.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij bijnierschorskanker?

De behandeling kan bestaan uit een (een combinatie van) operatie, het medicijn mitotane, chemotherapie, radiotherapie of medicatie die de hormoonproductie remt.

  • Operatie: Bij een operatie probeert de chirurg de gehele tumor te verwijderen. Dit is op dit moment de enige mogelijkheid om te genezen van bijnierschorskanker.
  • Mitotane: U kunt een aanvullende behandeling met het medicijn mitotane krijgen als niet zeker is of bij de operatie de gehele tumor is verwijderd. U kunt ook mitotane krijgen als er een hoge kans op uitzaaiingen is.
  • Chemotherapie en radiotherapie: Als de tumor uitgezaaid is, kunt u een behandeling krijgen met chemotherapie of radiotherapie.
  • Medicatie die hormoonproductie remt: Als de tumor hormonen produceert, is het soms nodig om voor de operatie medicatie te slikken die de aanmaak van deze hormonen remt.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • We zullen u voor en na de behandeling zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten.
  • Daarnaast is het goed als u zichzelf oriënteert. Bijvoorbeeld als u binnenkort geopereerd wordt. U kunt over bijnierschorskanker lezen en erover praten met familie en vrienden.
  • Vragen kunt u altijd stellen in het gesprek met uw behandelaar. Ook als u thuis vragen hebt, kunt u contact met ons opnemen. De polikliniek Endocrinologie is bereikbaar via tel. 071 - 526 35 05 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur).

Wat is de prognose bij bijnierschorskanker?

De prognose van bijnierschorskanker is sterk afhankelijk van het succes van de eerste operatie. Als deze succesvol is, is er kans op genezing.

Als bij de eerste operatie niet de gehele tumor kan worden weggenomen of als er uitzaaiingen zijn, is genezing in de meeste gevallen niet mogelijk.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In het LUMC zoeken we continu naar betere methoden om bijnierschorskanker te behandelen. Uw arts vraagt u mogelijk of u mee wilt doen aan een wetenschappelijk onderzoek (clinical trial). U kunt ook zelf aangeven dat u hierin geïnteresseerd bent. Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig.