Bijnierschorskanker (bijnierschorscarcinoom)
Onze zorgBijnierschorskanker, ook wel bijnierschorscarcinoom genoemd, is een zeldzame vorm van kanker in de schors van de bijnieren. De bijnieren zijn kleine klieren die boven de nieren liggen. Deze vorm van kanker vereist een specialistische en deskundige aanpak. Het LUMC is gespecialiseerd in de behandeling van deze kwaadaardige tumor. Onze internist-endocrinologen, oncologen en chirurgen hebben veel ervaring met alle aspecten van de behandeling en begeleiding van patiënten met bijnierschorskanker. Daarom worden patiënten met bijnierschorskanker uit heel Nederland naar Leiden verwezen.
Multidisciplinair team
De behandeling van bijnierschorskanker is teamwerk. Uw behandelend arts is een internist-endocrinoloog. Dit is een internist die gespecialiseerd is in hormonen en stofwisseling. Hij of zij werkt nauw samen met chirurgen die gespecialiseerd zijn in endocriene chirurgie, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen. Over alle aspecten van de behandeling vindt gedurende het behandeltraject overleg plaats in dit multidisciplinaire team. Dankzij deze intensieve samenwerking krijgt u de best mogelijke behandeling.
Wetenschappelijk onderzoek
Het LUMC is een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar bijnierschorskanker. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in nationaal en internationaal verband, onder andere via het Bijniernetwerk Nederland. In het LUMC bestaat een wisselwerking tussen de zorg voor patiënten en hoogstaand wetenschappelijk onderzoek. Onze patiënten profiteren daar direct van. We zoeken continu naar betere diagnostiek en betere behandelmethoden voor patiënten met bijnierschorskanker. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze behandeling uw kwaliteit van leven verbetert. Ook daar doen we onderzoek naar.
- Wat is bijnierschorskanker?
-
Bijnierschorskanker is een kwaadaardige tumor in de schors van de bijnieren. De bijnieren zijn kleine klieren die boven de nieren liggen. Ze bestaan uit schors (buitenkant) en merg (binnenkant). De bijnieren produceren een groot aantal hormonen. De hormonen die in het merg gemaakt worden, zijn belangrijk voor de bloeddruk. De hormonen die in de schors gemaakt worden, zijn betrokken bij de stofwisseling (bijnierschorshormoon, cortisol) en bloeddrukregulatie (aldosteron). Ook worden in de bijnierschors geslachtshormonen gemaakt.
Een tumor in de bijnierschors kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Een goedaardige tumor in de bijnierschors heet een bijnierschorsadenoom. Een kwaadaardige tumor in de bijnierschors heet bijnierschorskanker of bijnierschorscarcinoom. We maken een onderscheid tussen bijnierschorstumoren die zelf hormonen produceren en bijnierschorstumoren die dat niet doen.
- Wat zijn de symptomen van bijnierschorskanker?
-
Geen klachten
Vaak geeft bijnierschorskanker lange tijd geen klachten. De tumor wordt dan bij toeval gevonden, als om een andere reden een foto van de buik gemaakt wordt.
Klachten die samenhangen met een teveel aan hormonen
De meeste klachten bij bijnierschorskanker komen doordat de tumor teveel hormonen produceert. Meestal is dit het hormoon cortisol. De klachten die dan ontstaan zijn:
- Gewichtstoename (met name in de buik)
- Verlies van spierkracht (met name in de benen)
- Dunne huid. Hierdoor kunnen gemakkelijk blauwe plekken ontstaan of zogenoemde zwangerschapsstriemen.
- Vrouwen kunnen minder vaak gaan menstrueren.
De tumor kan ook teveel geslachtshormonen produceren. Bij vrouwen ontstaan dan verschijnselen van vermannelijking, zoals een lage stem of toename van lichaamsbeharing.
Klachten die samenhangen met de grootte van de tumor
Als de bijniertumor groot is, kan deze klachten veroorzaken door druk op de omliggende organen of bloedvaten.
- Wat is de oorzaak van bijnierschorskanker?
-
De oorzaak van bijnierschorskanker is niet bekend.