Baarmoederkanker

Diagnose

Baarmoederkanker wordt bijna altijd ontdekt omdat er vaginaal bloedverlies is na de overgang. Gelukkig hebben de meeste vrouwen met bloedverlies na de overgang niet daadwerkelijk baarmoederkanker. Juist daarom is sneldiagnose zo belangrijk. Bijna alle vrouwen kunnen we binnen 2 dagen geruststellen, omdat ze geen kanker blijken te hebben.

Afspraak maken voor (snel)diagnose baarmoederkanker

Als u bloedverlies heeft na de overgang, kan uw huisarts u doorverwijzen voor een afspraak. U belt zelf met de polikliniek Gynaecologie: 071 - 526 28 70. De polikliniek is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00.  U krijgt meteen te horen wanneer u kunt komen; meestal al de volgende dag. Ook maken we een afspraak voor het bespreken van de uitslag. 

Op de afgesproken dag kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Gynaecologie op H3-P (routenummer 485) van het LUMC. Is het uw eerste keer in het LUMC? Vergeet u dan niet om eerst langs de Centrale Inschrijfbalie te gaan, achterin de aankomsthal op de begane grond.

Wie komt u tegen en wat staat u te wachten?

Op de dag van uw eerste afspraak heeft u een uitgebreid consult met een gespecialiseerde gynaecoloog-oncoloog. We nemen alle tijd om uw situatie te bespreken en nemen uw medicijngebruik door. Tijdens het onderzoek is er mogelijk een verpleegkunde aanwezig om te assisteren. Ook kan er een gynaecoloog in opleiding aanwezig zijn. Als u dat liever niet wilt, kunt u dat altijd aangeven.

Het onderzoek

Het vervolgonderzoek begint met een echo via de vagina. De gynaecoloog-oncoloog bekijkt de baarmoeder en de eierstokken. Blijkt het baarmoederslijmvlies verdikt te zijn, dan nemen we een biopt van het slijmvlies (een mini-curettage). Een gespecialiseerde patholoog onderzoekt het weefsel. Zo kunnen we vaststellen om wat voor afwijkend weefsel het gaat.

Een vaginale echo duurt ongeveer 5 minuten en is niet pijnlijk. Als het nodig is een mini-curettage te verrichten kan dat meestal meteen aansluitend. We brengen dan eerst een speculum (eendenbek) in uw vagina in, waarna we met een dun buisje wat baarmoederslijmvlies opzuigen. Veel vrouwen krijgen door dit onderzoek kramp in de baarmoeder. U kunt zich hierop voorbereiden door een uur voor de afspraak een pijnstiller te nemen.

Afhankelijk van de uitslagen kan het nog nodig zijn om de baarmoeder van binnen te bekijken (met behulp van een zogenaamde hysteroscopie). Hiervoor maken we een speciale afspraak.

Uitslag van het onderzoek

Twee dagen na de mini-curettage krijgt u de uitslag. Dit gebeurt tijdens een afspraak met een van onze gespecialiseerde gynaecologen. Er zijn 3 uitslagen mogelijk:

  • Geen afwijkingen. Meestal wordt dan afgesproken even af te wachten. Soms kan het bloedverlies worden behandeld met een hormoonkuur.  
  • Een poliep van het baarmoederslijmvlies. Deze diagnose kunnen we bevestigen met een kijkonderzoek (een hysteroscopie). Om te voorkomen dat het bloedverlies aanhoudt verwijderen we de poliep.
  • Baarmoederkanker of een voorloper stadium van baarmoederkanker. In dit geval is er meer onderzoek nodig. 

Vervolgonderzoeken bij baarmoederkanker

Blijkt dat u baarmoederkanker heeft? Dan stelt ons multidisciplinaire team een behandelplan op maat voor u samen. Soms is het nodig om eerst extra onderzoek te doen. Uw gynaecoloog-oncoloog zal dit alles uitgebreid met u bespreken.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Omdat er vaak een mini-curettage nodig is, is het verstandig 1 uur voor de afspraak een pijnstiller in te nemen. U kunt deze pijnstiller (1000 mg paracetamol, 250 mg naproxen of 600 mg ibuprofen) gewoon kopen bij de drogist.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen. 
  • Voor het onderzoek is het nodig dat u zich deels ontkleedt. We raden daarom aan gemakkelijke kleding aan te trekken.