Baarmoederkanker

Behandeling

De keuze voor een behandeling bij baarmoederkanker maken we niet zomaar. Samen met het multidisciplinaire team stelt uw gynaecoloog-oncoloog een behandelplan op dat het beste bij uw situatie past. Met de hulp van de nieuwste operatietechnieken proberen we de gevolgen van de behandeling zoveel mogelijk te beperken.  

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij baarmoederkanker?

Als bij u baarmoederkanker is vastgesteld, is het meestal nodig om te opereren. Soms krijgt u na de operatie aanvullende bestraling of een combinatie van bestraling en chemotherapie (chemoradiatie). Bij andere patiënten wordt eerst chemotherapie, dan een operatie en dan bestraling geadviseerd. Soms wordt baarmoederkanker behandeld met hormoontherapie.

Er zijn 3 soorten operaties mogelijk:

  • Verwijdering van de baarmoeder en de eierstokken via de vagina. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie (laparoscopie).
  • Verwijdering van de baarmoeder, eierstokken, lymfeklieren en het vetschort (omentum). Ook deze uitgebreide operatie kunnen de gynaecologen van het LUMC door middel van een kijkoperatie uitvoeren. 
  • Zijn er uitzaaiingen naar de lymfeklieren? Dan moeten baarmoeder, eierstokken en de uitzaaiingen via een snee in de buik worden verwijderd. Aan deze operatie gaat meestal chemotherapie vooraf om de uitzaaiingen te verkleinen.  

Na de operatie is soms aanvullende bestraling (radiotherapie) nodig. Deze bestraling kan uitwendig of inwendig (via de vagina: vaginale brachytherapie) worden gegeven.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het horen van de diagnose baarmoederkanker en het ondergaan van de behandeling kan zeer ingrijpend zijn. We zullen u zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten. Neem bij uw bezoeken aan het ziekenhuis ook altijd iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.

Het kan prettig zijn om van lotgenoten te horen hoe zij de behandeling hebben ervaren. Via patiëntenvereniging Olijf kunt u met hen in contact komen. 

Het is belangrijk om tijdens de behandeling zo goed en gezond mogelijk te blijven eten. Probeer ook zoveel mogelijk te blijven bewegen, als uw conditie dit toelaat. Stoppen met roken vermindert de kans op complicaties, ook als u kort voor de operatie stopt. 

Prognose

Vijf jaar na de diagnose leeft nog ruim 80 procent van alle vrouwen  die behandeld zijn voor baarmoederkanker. De kans dat de kanker terugkeert hangt met name af van het type baarmoederkanker: het agressieve of het minder agressieve type. Ook de aanwezigheid van uitzaaiingen speelt mee. Uw behandelend arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is niet alleen een centrum van medische zorg, maar ook van medisch onderzoek.  Regelmatig vragen we patiënten om mee te doen aan onderzoek, bijvoorbeeld naar nieuwe operatie- of bestralingstechnieken. Uw gynaecoloog of radiotherapeut kan u hier meer over vertellen.