Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)

Nazorg

Er wordt wel eens gezegd dat ‘het na de behandeling pas echt begint’. Vaak voelt de tijd van diagnostiek en behandeling als een rit in de sneltrein. Als de behandeling klaar is, dringt pas echt door wat er aan de hand is en wat zich heeft afgespeeld. Daarom helpen we u ook na uw behandeling verder.

Welke nazorg bieden wij bij baarmoederhalskanker?

De gynaecoloog-oncoloog van het LUMC blijft na een operatie uw vaste aanspreekpunt en is actief betrokken bij de zorg na uw behandeling. Hebt u bestraling gehad, dan vindt de nazorg plaats in samenwerking met de radiotherapeut die de bestraling coördineerde. Als u dat fijn vindt, kunnen we u voor de nazorg ook terugverwijzen naar uw eigen gynaecoloog. De gynaecoloog richt zich tijdens de nazorg vooral op :

  • begeleiding bij het verwerken van het hebben van baarmoederhalskanker;
  • begeleiding bij en behandeling van bijwerkingen en gevolgen van de behandeling;
  • het zo snel mogelijk opsporen van eventuele terugkerende baarmoederhalskanker. 

Bent u behandeld voor baarmoederhalskanker, dan blijft u tenminste 3 jaar onder controle. En zo nodig nog langer. 

Specifieke nazorg

Afhankelijk van uw situatie kunt u ook voor specifieke nazorg bij ons. Bijvoorbeeld met hulp van maatschappelijk werk, diëtisten of seksuologen. Of we helpen bij het vinden van een programma buiten het LUMC. Op die manier willen we bijdragen aan een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven na een behandeling. Daarom zullen we u ook op gezette tijden vragen de zogeheten ‘lastmeter’ in te vullen. Dankzij deze vragenlijst krijgen we een goed beeld van uw toestand en kunnen we u zo goed mogelijk helpen bij verdere begeleiding of behandeling.       

Overigens herstellen de meeste vrouwen voorspoedig na hun behandeling voor baarmoederhalskanker. Zij ondervinden weinig gevolgen of bijwerkingen.

Waar moet u op letten na de behandeling?

Na de operatie krijgt u een lijstje mee met leefadviezen en een overzicht van wanneer u contact op moet nemen met de afdeling. Let u na de behandeling op belangrijke symptomen als pijn, vaginale afscheiding en vaginaal bloedverlies. Hebt u last van een of meerdere van deze symptomen? Neem dan contact op met uw gynaecoloog-oncoloog.

Hoe kunt u ons bereiken?

Loopt u na uw behandeling tegen problemen aan of hebt u nog vragen? Geef dit aan bij de nacontroles, of eerder als ze urgent zijn. Bel met uw gynaecoloog-oncoloog via de polikliniek Gynaecologie op tel. 071 - 526 28 70. De polikliniek is iedere werkdag bereikbaar tussen  9.00 en 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur (behalve op woensdagmiddag). 

Uw behandelend radiotherapeut kunt u bereiken via de polikliniek Radiotherapie op tel. 071 - 526 35 25 (iedere werkdag van 08.00 tot 17.00 uur). Als u vragen hebt over uw chemotherapie kunt u bellen met de polikliniek Medische Oncologie (iedere werkdag van 09.00 tot 12.00 uur). Buiten kantooruren kunt u zich bij zeer urgente problemen melden bij de spoedeisende hulp van het LUMC.