Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)

Diagnose

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd ontdekt doordat het uitstrijkje van de baarmoedermond afwijkende cellen (vaak ook ‘onrustige cellen’ genoemd) bevat. Gelukkig hebben maar heel weinig vrouwen met afwijkende cellen in het uitstrijkje ook daadwerkelijk kanker. Juist daarom is een snelle diagnose bij een afwijkend uitstrijkje zo belangrijk: De meeste vrouwen kunnen we heel snel geruststellen. 

Afspraak maken voor (snel)diagnose baarmoederhalskanker

Sneldiagnose baarmoederhalskankerAls er afwijkende cellen zijn gevonden in het uitstrijkje, kan uw huisarts u doorverwijzen voor een afspraak. Om de afspraak te maken belt u zelf met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 071 - 526 28 70. 

De polikliniek is iedere werkdag bereikbaar tussen  9.00 en 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur (behalve op woensdagmiddag). U krijgt meteen te horen wanneer en hoe laat u kunt komen en we maken direct een afspraak voor het bespreken van de uitslag. 

Op de afgesproken dag kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Gynaecologie op H3 van het LUMC. 

Wie komt u tegen en wat kunt u verwachten?

Op de dag van uw eerste afspraak hebt u een uitgebreid consult met een gespecialiseerde  gynaecoloog-oncoloog. Voordat het vervolgonderzoek start, is er alle tijd om uw situatie te bespreken. Ook nemen we uw medicijngebruik door. Tijdens het onderzoek zal een verpleegkundige de gynaecoloog-oncoloog assisteren als dat nodig is. Het kan ook zijn dat hier een gynaecoloog in opleiding bij aanwezig is. Geeft u het gerust aan als u dit liever niet hebt. 

Het onderzoek

De gynaecoloog-oncoloog bereidt een colposcopie voorHet vervolgonderzoek bij een afwijkend uitstrijkje bestaat uit een ‘colposcopie’. De gynaecoloog-oncoloog bekijkt tijdens dit onderzoek de baarmoedermond met een microscoop. Het kan zijn dat daaruit blijkt dat er geen afwijkingen zijn. Als er wel afwijkende plekjes te zien zijn, nemen we ook een stukje weefsel van de baarmoedermond weg. Dit heet een biopsie. Een patholoog die zich heeft gespecialiseerd in baarmoederhalskanker, onderzoekt het weefsel. Zo kunnen we vaststellen om wat voor afwijkend weefsel het gaat.

Een colposcopie duurt ongeveer 10 minuten en is over het algemeen niet pijnlijk. Wel ervaren veel vrouwen ongemak. Net als bij een uitstrijkje is het tijdens een colposcopie nodig om een speculum (eendenbek) in uw vagina te brengen. Voor een goede beoordeling zal de arts bovendien een geringe hoeveelheid vloeistof inbrengen. Dit geeft een prikkend gevoel. Ook het weghalen van weefsel voelt als een korte prik. Na een biopsie kan het zijn dat u nog enkele uren last hebt van licht bloedverlies. 

Uitslag van het onderzoek

Het onderzoek naar het weggenomen weefsel duurt bij sneldiagnose 2 dagen. Als sneldiagnose niet mogelijk is, krijgt u binnen een week de uitslag. De uitslag van het onderzoek wordt uitgedrukt in een aantal stadia, aangegeven met de letters CIN (cervicale intra-epitheliale neoplasie). Zodra de uitslag bekend is hebt u een afspraak met de gynaecoloog-oncoloog om de resultaten te bespreken. Er zijn 3 uitslagen mogelijk:

  • Geen afwijkingen of een heel pril voorstadium (CIN I): er is geen behandeling nodig. Na 6 maanden krijgt u opnieuw een uitstrijkje.  
  • Soms is er een iets ernstiger voorstadium van baarmoederhalskanker (CIN II of CIN III): U krijgt dan een poliklinische behandeling. Middels een zogeheten lisexcisie halen we de afwijkende cellen weg.  Een voorstadium betekent niet dat u daadwerkelijk kanker krijgt. Ook zonder behandeling hebben de meeste vrouwen met deze uitslag maar een kleine kans op baarmoederhalskanker.
  • Baarmoederhalskanker: in dit geval is er meer onderzoek nodig. 

Vervolgonderzoeken bij baarmoederhalskanker

Overleg van het multidisciplinaire teamAls blijkt dat u baarmoederhalskanker hebt, stelt het multidisciplinaire team een behandelplan op maat voor u samen. Hiervoor is het meestal nodig om eerst extra onderzoek te doen. Welke vervolgonderzoeken dat zijn, hangt af van uw situatie. Vaak is een MRI-scan van de onderbuik of een echo van de nieren noodzakelijk. 

Om de omvang en de uitbreiding van de kanker te beoordelen kan het nodig zijn om u op de operatiekamer te onderzoeken. Dit gebeurt terwijl u onder narcose bent. Uw gynaecoloog-oncoloog zal precies met u bespreken welke vervolgonderzoeken nodig zijn.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Als u ongesteld bent, kan dit het onderzoek bemoeilijken. U kunt de afspraak in dat geval beter een paar dagen uitstellen, omdat het bloedverlies dan wellicht minder is. Houdt het bloedverlies aan, dan is het verstandig het onderzoek gewoon door te laten gaan.
  • Voor het onderzoek is het nodig dat u zich deels ontkleedt. We raden daarom aan makkelijke kleren aan te trekken.