Speekselkliertumor

Behandeling

Uw behandeling wordt uitgevoerd door specialisten die uitgebreide ervaring hebben met speekselkliertumoren. In overleg met u kijken we welke behandeling het beste bij uw situatie past. Artsen van verschillende specialismen werken samen om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke zorg krijgt.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Bij een goedaardige tumor in de speekselklieren kan uw arts u aanraden om het af te wachten. Dat hangt onder meer af van de type tumor. Soms kan een tumor namelijk na verloop van tijd kwaadaardig worden. In dat geval kan het besluit worden genomen om eerder te opereren.

Operatie

De behandeling van kwaadaardige speekselkliertumoren bestaat bijna altijd uit een operatie. Mocht de tumor te groot zijn, dan kan de arts adviseren om deze te verwijderen. Na zo’n operatie werkt de speekselklier niet meer. Daar merkt u weinig van, omdat u meerdere speekselklieren hebt. Als er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de hals, dan verwijdert de arts deze klieren ook.

Bestraling

DeeltjesversnellerAls u een kwaadaardige tumor hebt, dan vindt na een operatie vrijwel altijd bestraling plaats. Op deze manier vernietigen we kankercellen en sparen tegelijkertijd zoveel mogelijk gezonde cellen. Bij kleine gezwellen is het soms mogelijk om alleen te bestralen. De bestraling gaat van start zodra u voldoende bent hersteld van uw operatie en bestaat uit meerdere behandelingen. Het bestralen neemt doorgaans 3 maanden in beslag.

De behandeling die u krijgt, hangt af van uw situatie. Uw arts bespreekt de mogelijke behandelingen met u, zodat u een weloverwogen besluit kunt maken.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Horen dat u speekselklierkanker hebt, is ingrijpend. Een eventuele behandeling is dat meestal ook. Daarom is het belangrijk dat u zoveel mogelijk vertrouwen hebt in uw behandelaren en dat u zich bij hen op uw gemak voelt. Stel gerust alle vragen die u hebt aan de KNO-arts, de radiotherapeut of de verpleegkundigen.

We zullen u zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten. Daarnaast kunt u over de ziekte lezen en erover praten met uw familie en vrienden. Heeft u nog vragen? Schrijf die dan op voor een ziekenhuisbezoek. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.

Wat is de prognose bij speekselkliertumoren?

De kans op herstel is over het algemeen goed bij speekselkliertumoren. Als er geen sprake is van uitzaaiingen, dan herstellen verreweg de meeste mensen na het verwijderen van het gezwel. Het weghalen van een goedaardige tumor leidt bij slechts 1 tot 2% van de patiënten tot zenuwuitval in het gezicht. Bij een kwaadaardige tumor is dit 10%. De kans dat de kanker terugkeert of uitzaaiingen veroorzaakt, is lastig te voorspellen. Uw arts zal uw persoonlijke situatie en vooruitzichten uitgebreid met u doornemen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC doet wetenschappelijk onderzoek naar speekselkliertumoren. Zo vergroten we onze kennis over deze aandoening en over de langetermijneffecten van behandelmethoden. Uw behandelend arts kan u vragen of u wilt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Deelname aan wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig. Als u niet wilt deelnemen, heeft dit geen invloed op uw behandeling.