Nierkanker

Ons onderzoek

Onderzoek naar nierkanker is belangrijk. De specialisten van het LUMC doen wetenschappelijk onderzoek naar betere methoden om nierkanker op te sporen en te behandelen. We werken daarbij samen met nationale en internationale instituten. 

Patiëntgebonden onderzoek 

Veel van ons onderzoek kan alleen gebeuren met hulp van onze patiënten. In zogenaamde clinical trails doen we onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen. Uw arts kan u vragen hieraan mee te werken. U helpt ons enorm als u hiertoe bereid bent. U kunt er ook zelf profijt van hebben; bijvoorbeeld als de standaardmedicijnen bij u onvoldoende werken. Mogelijk heeft een experimenteel middel dan meer effect. 

Onderzoek in het lab 

PipetterenNaast patiëntgebonden onderzoek doe we veel onderzoek naar nierkanker in het laboratorium. We werken daarbij samen met andere Europese en Nederlandse medische centra.  

Onderzoek naar nierkanker binnen de profileringsgebieden 

Binnen het LUMC werken onderzoekers met verschillende specialismen samen in zogenaamde profileringsgebieden. De verschillende expertises versterken elkaar en samen komen we tot nieuwe invalshoeken. Het onderzoek naar nierkanker maakt deel uit van de volgende profileringsgebieden: Cancer Pathogenesis and Therapy en Biomedical Imaging.

Waar doen we momenteel onderzoek naar?  

Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar nierkanker in het LUMC. Zo doen we een pilotstudie naar het optimaal in beeld brengen van nierkanker (de greenlight-study). In het laboratorium lopen er een aantal basaal wetenschappelijke onderzoekslijnen. 

Steun ons onderzoek 

Het onderzoek dat de afdeling Urologie doet naar nierkanker kost veel geld. Een deel daarvan kan het LUMC zelf bijdragen, maar voor een groot deel zijn we afhankelijk van fondsen en giften. Om onderzoek te kunnen blijven doen vragen wij uw financiële ondersteuning. Iedere donatie, zowel klein als groot, is zeer welkom. Lees meer over hoe u kunt doneren.