Nierkanker

Behandeling

Samen met het multidisciplinaire team stelt uw uroloog een behandelplan vast dat het beste bij uw situatie past. De uiteindelijke behandeling kiezen we altijd in overleg met u.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling u krijgt is afhankelijk van de grootte en plek van de tumor, en of er uitzaaiingen zijn. 

Behandeling van tot de nier beperkte nierkanker

Verwijdering van een deel van de nier 

Da VinciGaat het om een kleine tumor? Dan is een niersparende behandeling vaak mogelijk. De tumor wordt in zijn geheel verwijderd. Eerst kijken we naar de plek en de diepte van de tumor. Afhankelijk hiervan besluiten we of de operatie met een kijkoperatie of met behulp van de Da Vinci operatierobot kan worden uitgevoerd. Beide manieren van opereren geven een sneller herstel dan na een ‘klassieke’ open operatie. 

Radiofrequente ablatie van de nierafwijking 

Een operatie is niet altijd nodig. Soms is een niersparende behandeling met radiofrequente ablatie (RFA) een goed alternatief of zelfs de beste optie. Met deze techniek worden de kankercellen met naalden aangeprikt en daarna verhit. Deze behandeling gebeurt onder narcose en wordt gedaan door de interventieradioloog. 

Verwijdering van de gehele nier 

Bij grotere tumoren is het nodig de gehele nier te verwijderen. Meestal kan dit ook nog door middel van een kijkoperatie of met behulp van de Da Vinci operatierobot. Bij heel grote tumoren is een open operatie nodig. Heel soms heeft de tumor zich in het bloedvat uitgebreid. Voor deze complexe gevallen is er in het LUMC een multidisciplinair chirurgisch team aanwezig om de operatie uit te voeren.

Uitgezaaide nierkanker

Is uw nierkanker uitgezaaid? Dan wordt u verder behandeld door de medisch oncoloog. Hij of zij kan u vaak behandelen met medicijnen die de uitzaaiingen remmen of terugdringen. Mogelijk komt u in aanmerking voor een clinical trail (een experimentele behandelmethode die nog in het stadium is van wetenschappelijk onderzoek).

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Alle onderdelen van de behandeling kunnen ingrijpend zijn. Daarom is het goed als u zich oriënteert. Wat houdt de ziekte in? Wat zijn de behandelmogelijkheden? U kunt erover lezen en praten met uw familie en vrienden. Neem ook iemand mee naar uw afspraken om u te ondersteunen en met u mee te denken. Vragen kunt u altijd stellen in het gesprek met uw behandelaar. Of u kunt bellen met de polikliniek Urologie, tel. 071 - 526 23 04.

Wat is de prognose?

Hoe het na uw behandeling verder gaat, is van veel zaken afhankelijk. U blijft - afhankelijk van de eigenschappen van de tumor (formaat, mate van agressiviteit) - 5 tot 10 jaar bij de uroloog onder controle. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de afwijking, hoe kleiner de kans op uitzaaiingen. Uw arts zal uw persoonlijke situatie en vooruitzichten uitgebreid met u bespreken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC doet regelmatig wetenschappelijk onderzoek naar nierkanker. Zo kunnen wij de ziekte beter leren begrijpen en behandelen. Uw uroloog of medisch oncoloog vraagt u mogelijk om aan ons onderzoek mee te doen. Deelname is vrijwillig. Tijdens het spreekuur beoordeelt uw arts of u voldoet aan de voorwaarden. U krijgt een informatiefolder mee en een toestemmingsformulier.  

Kennis over nierkanker kan alleen maar groeien als patiënten deelnemen aan onderzoek. Het LUMC stelt het zeer op prijs als u hiertoe bereid bent.