Nierkanker

Onze zorg

Bij nierkanker ontstaat een kwaadaardig gezwel (tumor) in een van de nieren. Als nierkanker op tijd ontdekt wordt, is het vaak goed te behandelen. In het LUMC wordt u geholpen door specialisten die uitgebreide ervaring hebben met de behandeling.

Specialisten werken samen

Nierkanker uitlegIeder jaar wordt bij ruim 2300 patiënten in Nederland nierkanker vastgesteld. In het LUMC behandelen we elk jaar veel patiënten met deze ziekte, in alle mogelijke fases. Specialisten van verschillende afdelingen werken hierbij samen om tot een goede diagnose en een optimaal behandelplan te komen.

Behandelmethoden

De specialisten van het LUMC hebben ruime ervaring met verschillende behandelingen voor nierkanker. We proberen zo veel mogelijk niersparend te behandelen. Operaties gebeuren vaak als kijkoperatie en met behulp van de Da Vinci operatierobot. Het herstel na een kijkoperatie of robotoperatie is een stuk sneller dan na een ‘klassieke’ open operatie. We hebben ook zeer veel ervaring met de behandeling van grote niertumoren die niet met een kijkoperatie behandeld kunnen worden.

Een operatie is niet altijd nodig. Soms is een niersparende behandeling met radiofrequente ablatie (RFA) door de radioloog een goed alternatief of zelfs de beste optie. Met deze techniek worden de kankercellen als het ware weggebrand. Het LUMC heeft ook hier ruime ervaring mee.       

Onderzoek

We willen nierkanker graag beter leren begrijpen en behandelen. Daarom doen we veel wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van kanker. Een deel van dit onderzoek gebeurt in het laboratorium. Maar er zijn ook onderzoeken waar patiënten zelf aan mee kunnen doen.


Wat is nierkanker?
Wat zijn de symptomen?
Wat is de oorzaak?