Leverkanker (secundair)

Onze zorg

Leverkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende soorten kanker. Er zijn twee soorten leverkanker. Primaire leverkanker is een vorm die in de lever of galwegen ontstaat. Secundaire leverkanker is kanker die ergens anders in het lichaam is ontstaan en is uitgezaaid naar de lever. In het LUMC zijn we gespecialiseerd in beide vormen van leverkanker.

Op deze pagina’s leest u meer over secundaire leverkanker, ook wel uitzaaiingen naar de lever of levermetastasen genoemd. Deze uitzaaiingen kunnen een gevolg zijn van verschillende vormen van kanker zoals dikkedarmkanker, borstkanker of een melanoom.  

Van de patiënten met dikkedarmkanker krijgt bijna de helft  te maken met uitzaaiingen naar de lever. Deze uitzaaiingen worden dan tegelijk met de darmtumor ontdekt, maar het kan ook dat de uitzaaiingen pas in de periode na een behandeling aan het licht komen. Daarom is het van groot belang dat iedere patiënt met een vorm van kanker die risico geeft op secundaire leverkanker, goed wordt onderzocht op eventuele uitzaaiingen. 

Wilt u meer weten over kanker die ontstaat in de lever of galwegen en dus niet het gevolg is van uitzaaiingen? Kijk dan bij onze patiënteninformatie over primaire vormen van leverkanker

Waarom u bij ons in goede handen bent

Voor uitzaaiingen in de lever bestaan verschillende behandelingen. In het LUMC hebben we veel ervaring met deze behandelingen en wordt u geholpen door een multidisciplinair team. In dit team zit een groot aantal specialisten bij elkaar: oncologisch chirurgen, medisch oncologen, radiologen, interventieradiologen, nucleair geneeskundigen en pathologen. Samen zoekt dit team naar de behandeling voor u. 

Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag

Het LUMC werkt sinds oktober 2016 samen met het Haaglanden Medisch Centrum in het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag (UKC-LD). Het UKC-LD biedt de patiënt het beste van twee werelden: goede gastvrije zorg in combinatie met academische topzorg waarbij vernieuwing en ontwikkeling voorop staat. Binnen het UKC-LD werken we intensief samen om kennis en ervaring te bundelen en de kwaliteit van de zorg nog verder te verbeteren

Wetenschappelijk onderzoek

In het LUMC doen we veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling van uitzaaiingen in de lever. Zo proberen we de zorg bij secundaire leverkanker steeds verder te verbeteren. We werken daarvoor samen met medisch specialisten, onderzoekers en patiëntverenigingen binnen en buiten Nederland.


Wat zijn levermetastasen?
Wat zijn de symptomen van secundaire leverkanker?
Wat is de oorzaak van uitzaaiingen in de lever?