Leverkanker (secundair)

Diagnose

Als er een vermoeden bestaat dat u secundaire leverkanker heeft, maken we zo snel mogelijk een afspraak voor u bij een van onze specialisten.

Afspraak maken voor een diagnose

Uw specialist of huisarts kan u naar het LUMC verwijzen en zorgt daarbij dat alle medische gegevens die al over u beschikbaar zijn, bij ons terecht komen. Zo kunnen we uw eerste afspraak al zo goed mogelijk voorbereiden.

Na uw aanmelding neemt een medewerker van de polikliniek zo spoedig mogelijk contact met u op. U krijgt daarbij alle informatie die u nodig heeft voor uw eerste afspraak.

Wie komt u tegen en wat staat u te wachten?

Uw eerste afspraak is op de polikliniek Heelkunde, chirurgische oncologie. Daar maakt u kennis met uw behandelend arts. Dit is een oncologisch chirurg of internist-oncoloog. Voorafgaand aan uw eerste poliklinische bezoek is er al bloed bij u afgenomen en zijn alle onderzoeken die u eerder heeft gehad besproken in het multidisciplinaire team van artsen. Als er verder geen onderzoeken nodig zijn, licht de arts de diagnose verder toe en neemt met u de mogelijke behandelingen en een behandelvoorstel door.

Soms is het nodig om nog verder onderzoek te doen. Mogelijke onderzoeken zijn:

  • MRI-scan. Een MRI-scan maakt gebruik van een magnetisch veld om de lever in beeld te brengen. Om die reden zullen we u vragen alle voorwerpen van metaal uit of af te doen. De MRI-scan duurt gemiddeld 30 minuten en het kan nodig zijn om een contrastmiddel toe te dienen. Deze vloeistof zorgt voor betere beelden en plast u nadien gewoon weer uit.
  • CT-scan. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling, net als een normale röntgenfoto. Ook bij een CT-scan kan het nodig zijn contrastvloeistof toe te dienen. De scan duurt over het algemeen een kwartier.
  • PET-scan. Een PET-scan wordt gebruikt om tumoren op te sporen door het hele lichaam. U krijgt vooraf een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof toegediend die nodig is om de scan te maken. Deze stof is ongevaarlijk en plast u nadien gewoon weer uit. 
  • Punctie. Tijdens een punctie nemen we een kleine hoeveelheid cellen af van de tumor. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Met een naald halen we uit de uitzaaiing wat weefsel af. Een patholoog beoordeelt daarna de cellen om te bepalen om wat voor soort tumor het gaat.

U krijgt hiervoor een afspraak op korte termijn. Ook krijgt u duidelijke instructies mee.

Uitslag van het onderzoek

Het multidisciplinaire team bespreekt de uitslagen van alle (eerdere) onderzoeken zodra deze bekend zijn. Zo kunnen we u zo snel mogelijk een passend behandelplan voorleggen. Uw behandelend arts bespreekt de mogelijke behandelingen uitgebreid met u op de polikliniek en samen kiest u voor de behandeling die het beste bij uw situatie en wensen past. 

Het komt soms voor dat een behandeling in het LUMC weinig toegevoegde waarde biedt. De behandeling kan dan ook plaatsvinden bij de specialist van het ziekenhuis dat u heeft verwezen. Ook dit zullen we met u bespreken. Wij zorgen in dat geval ook dat uw eigen specialist en het ziekenhuis op de hoogte worden gesteld, zodat zij de behandeling over kunnen nemen.

Hoe kunt u zich voorbereiden? 

  • Kom ruim voor uw afspraak naar het LUMC. Overdag kan het soms lastig zijn om een parkeerplek te vinden. Zo komt u zeker niet te laat op de afspraak. 
  • Bent u verwezen door een ander ziekenhuis? Dan is het van belang dat de gegevens van het andere ziekenhuis bij ons bekend zijn. Meestal gebeurt dit automatisch. In sommige gevallen krijgt u de informatie mee om in het LUMC af te geven. 
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Kom indien mogelijk niet alleen, maar neem iemand mee om u te ondersteunen en met u mee te denken.
  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.