Voor de operatie

Een operatie kan een spannende gebeurtenis zijn. De specialisten, verpleegkundigen en het ondersteunend personeel doen alles om uw verblijf in het OK-centrum zo prettig mogelijk te maken. Hieronder leest u wat u in de periode voor de opname kunt verwachten.

Gesprekken vooraf

Wanneer u geopereerd moet worden, hebt u hierover een gesprek met uw behandelend arts. Deze neemt met u door hoe de operatie gaat verlopen. Als u vragen hebt, is dit een goed moment om ze te stellen. Ook brengt u een bezoek aan de polikliniek Anesthesiologie (pre-operatieve screening), die met u bespreekt welke vorm van anesthesie voor u het beste is. Voor meer informatie over de anesthesie kunt u op de website van uw polikliniek kijken of inloggen in uw patiëntenportaal: mijnLUMC.nl. Ook kunt u de patiëntenfolder Informatie over Anesthesie raadplegen. 

Nuchter de operatie in

Om complicaties te voorkomen, moet u voor het uitvoeren van een  operatie nuchter zijn. In het algemeen betekent dit dat u niets mag eten vanaf twaalf uur in de nacht voor de operatie. Tot 2 uur voor de operatie mag u appelsap, water, thee (zonder melk) of aanmaaklimonade drinken. Als uw operatie ’s middags plaats vindt mag u tot 6 uur voor de operatie nog iets eten. Voor kinderen gelden aangepaste regels. 

Voorbereiding

Op de dag van opname meldt u zich op de verpleegafdeling. In uw oproep, ook te vinden op mijnLUMC.nl, staat waar en wanneer u zich moet melden. Voordat we u van de verpleegafdeling naar het OK-centrum brengen zijn er een aantal controle momenten. De verpleegkundige voert tijdens uw opnamegesprek een aantal routineonderzoeken uit, zoals bijvoorbeeld bloedafname, bloeddruk controle of het maken van een hartfilmpje. Ook wordt de plek en/of kant van uw lichaam waar de operatie plaats gaat vinden, gemarkeerd met een stift. Eventuele make-up, nagellak, contactlenzen, sieraden en gebitsprothesen moet u verwijderen voor u naar de operatiekamer gaat. Uiteraard kan in overleg een bril of gehoorapparaat mee naar de operatiekamer. U krijgt speciale operatiekleding aan. Als u aan de beurt bent wordt u naar het OK-centrum gebracht. 

Hebt u vragen?

Mocht er tijdens de voorbereiding in het LUMC iets niet geheel duidelijk zijn voor u, spreek dan uw verpleegkundige aan. Die heeft antwoorden op veel vragen. Als u meer wilt weten over de ingreep zelf, kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.  

Een kijkje op de OK

Onderstaande foto’s geven alvast een indruk van uw verblijf in het OK-centrum:

1 / 6

handen wassen

2 / 6

gang achterkant

3 / 6

rode klompen

4 / 6

rijden met bed

5 / 6

op OK

6 / 6

OK algemeen liesbeth