Voor de operatie

Bij aankomst op het OK centrum wordt u naar de Holding (wachtkamer) gebracht. Hier worden uw gegevens gecontroleerd. Vervolgens wordt u naar de operatiekamer gebracht voor uw operatie.

Naar het OK centrum

Kort voor de operatie wordt u door de medewerkers van ons ziekenhuis naar de ingang van het OK centrum gebracht. Dit gebeurt meestal in een bed, soms in een speciale stoel.
Een holdingverpleegkundige ontvangt u bij de ingang van het OK centrum. Hij/zij neemt u mee naar de Holding, een soort wachtruimte waar de voorbereiding voor de operatie wordt voortgezet. U krijgt hier bijvoorbeeld (indien nodig) een infuus, medicijnen of een ruggenprik.

Begeleiding van kinderen

Als uw kind geopereerd wordt gaat er, in het algemeen, één ouder mee naar de operatiekamer tot uw kind slaapt. Op de afdeling krijgt u (de ouder) speciale kleding aan. Vervolgens gaat u met uw kind en een medewerker van de afdeling, naar het OK centrum. Zodra uw kind slaapt gaat u samen met de begeleider terug naar de afdeling.

Vragen beantwoorden vanwege veiligheid

Veiligheid is belangrijk! Er wordt dan ook verschillende malen gevraagd naar uw naam, geboortedatum, allergiën, soort operatie, ziekte geschiedenis, medicatie en laatste maaltijd. Dit lijkt misschien wat veel en vaak (u heeft dit immers al aan verschillende andere ziekenhuismedewerkers verteld) maar door het stellen van deze vragen zijn wij er zeker van dat u de juiste patiënt voor de juiste operatie bent.

Voorbereiding in de operatiekamer

Op het moment dat de operatiekamer in gereedheid is gebracht om u te kunnen ontvangen, brengt de anesthesie medewerker u naar de operatiekamer. In de operatiekamer schuift u vanuit uw bed over op een smalle operatietafel. Vervolgens worden de voorbereidingen getroffen, zoals het aansluiten op de bewakingsapparatuur, ook krijgt u plakkers op uw borst voor het meten van uw hartritme. Wanneer alle voorbereidingen getroffen zijn, geeft de anesthesioloog u de verdoving die vooraf met u is afgesproken.