Na de operatie

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u doorgaans al wakker gemaakt op de operatiekamer. Vaak herinnert u dat zich niet goed meer en heeft u uw eerste herinneringen vanaf de uitslaapkamer. U slaapt nog even door na de operatie, daarom wordt u op de uitslaapkamer nog een bepaalde periode bewaakt. Speciale verpleegkundigen houden u goed in de gaten, controleren uw hartritme, bloeddruk en ademhaling. Eventuele bijwerkingen van de operatie en de narcose worden op de uitslaapkamer behandeld. Als u zich weer goed voelt en wakker bent wordt u door de verpleegkundige weer opgehaald om terug naar de verpleegafdeling te gaan. Het kan ook zijn dat u naar de PACU of IC gaat na uw operatie. 

Als u narcose heeft gehad, kan het zijn dat u last van uw keel heeft. Dit komt omdat er tijdens de operatie een buisje in uw keel heeft gezeten waarmee uw ademhaling geregeld is. Deze pijn verdwijnt over het algemeen weer snel met een pijnstiller. 

Intensive Care (IC)

Het kan voorkomen dat u na de operatie niet naar de uitslaapkamer, maar naar de Intensive Care (IC) gaat. Dit is vaak het geval bij grote operaties, zoals hartoperaties. Na andere operaties is het soms ook nodig om een of meerdere dagen naar de IC te gaan. Dit is afhankelijk van uw medische conditie en het soort operatie dat u hebt ondergaan.

Post Anaesthesia Care Unit (PACU)

Het LUMC beschikt ook over een Post Anaesthesia Care Unit (PACU). Dit is een afdeling binnen het OK-centrum waar patiënten extra bewaakt kunnen worden gedurende de eerste nacht na de operatie. Waar u terecht komt, op de IC of de PACU,  is afhankelijk van de operatie die u heeft ondergaan, de conditie van uw lichaam en de beschikbaarheid op deze afdelingen. Wanneer u naar de IC of PACU gaat, bespreken we dit vooraf met u. 

Weer thuis

Afhankelijk van de operatie die u ondergaan heeft en uw conditie, kan uw herstel snel of langzaam zijn. Uw specialist en de verpleegkundigen van uw afdeling hebben met u het hersteltraject zo goed mogelijk doorgenomen en aangegeven wat u wel en niet kan en mag doen.