Tijdens de operatie

In het LUMC wordt de anesthesie verzorgd door een anesthesioloog of een arts in opleiding tot anesthesioloog. Hij/zij wordt daarbij bijgestaan door een anesthesie medewerker. Tijdens de operatie blijft altijd iemand van het anesthesieteam bij u aanwezig voor bewaking van uw toestand.

Als u de operatiekamer binnen komt, wordt u gevraagd over te stappen van uw bed naar de operatietafel. U wordt krijgt daar speciale warme dekens om u warm te houden. Samen met u en het team wordt er een laatste controle gedaan: bent u de juiste persoon voor de juiste operatie en is alle benodigde apparatuur en middelen aanwezig. Daarna gaat het anesthesieteam met u de afgesproken anesthesietechniek uitvoeren. Als u narcose krijgt wordt u in slaap gebracht en als er een ruggenprik met u is afgesproken wordt deze hier uitgevoerd. De anesthesioloog zorgt niet alleen voor de verdoving maar ook voor het stabiel houden van alle lichaamsfuncties gedurende de operatie. Hiervoor bent u aangesloten op een monitor die onder andere uw hartslag, zuurstof gehalte en bloeddruk continu meet. 

De operateur voert met behulp van de operatie assistenten uw operatie uit en zal na de operatie uw contactpersoon bellen om te vertellen hoe het gegaan is. Als u wakker bent en zich goed voelt zal de operateur u op de afdeling vertellen hoe de operatie verlopen is.