Resultaten

Binnen het LUMC werken onderzoekers van meer dan tien verschillende klinische afdelingen aan de NEO studie. Iedere onderzoeker bekijkt de verzamelde gegevens vanuit een ander perspectief, met als doel om oorzaken van ziekte te ontrafelen. Hieronder vindt u een samenvatting van een aantal eerste resultaten.

Lichaamsvet en vetverdeling als risicofactor van ziekte

Het is bekend dat overgewicht een risicofactor is voor suikerziekte en hart- en vaatziekten bij zowel mannen als vrouwen. Dit betekent echter niet dat mannen en vrouwen met overgewicht hetzelfde risico op deze ziekten hebben. Dit komt doordat, naast de hoeveelheid lichaamsvet, ook de verdeling van het lichaamsvet een belangrijke rol speelt. Volgens de meest recente opvatting is met name het vet dat diep in de buik rond de organen ligt, ook wel het viscerale vet genaamd, verantwoordelijk voor een verhoogd risico op suikerziekte en hart- en vaatziekten. In de NEO studie hebben we verder onderzocht hoe dit zit:

  • Uit de NEO studie blijkt inderdaad dat het viscerale vet sterk samenhangt met aderverkalking, met verminderde insulinegevoeligheid (een voorloper van suikerziekte) en met artrose aan de handen.
  • Het hebben van veel visceraal vet blijkt voornamelijk bij vrouwen met een hoog ziekterisico samen te hangen. Bij mannen daarentegen speelt de totale hoeveelheid lichaamsvet een grotere rol en blijkt het niet zozeer uit te maken waar het vet is opgeslagen. 

Artrose

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening en een belangrijke oorzaak van pijn, stijfheid en functiebeperking van de gewrichten. Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van artrose. 

  • Uit de NEO studie is gebleken dat de onderliggende mechanismen anders zijn voor gewichtsdragende gewrichten (bijvoorbeeld de knie) dan voor niet-gewichtsdragende gewrichten (bijvoorbeeld de handen). Bij knieartrose is met name het gewicht dat het gewricht moet dragen de belangrijkste risicofactor, terwijl bij handartrose dit meer de factoren zijn die het hele lichaam betreffen, bijvoorbeeld veranderingen in de stofwisseling.

Huisartsenzorg

Huisartsen in Nederland brengen het risico op hart- en vaatziekten van hun patiënten in kaart om patiënten met een verhoogd risico op te sporen. Door middel van adviezen en eventueel medicatie kan dit risico verlaagd worden. Handvatten om patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten eerder op te sporen zijn welkom.

  • Deelnemers aan de NEO studie hebben hun persoonlijke uitslagen van onder andere bloeddruk en cholesterorl toegestuurd gekregen, soms met het advies de huisarts te consulteren. Het blijkt dat het nuttig is om deze uitslagen ook direct aan de huisarts te sturen, zodat de huisarts het risico op hart- en vaatziekten van deze deelnemers in kaart kan brengen. Huisartsen kunnen zo informatie uit wetenschappelijk onderzoek over hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol gebruiken om patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op te sporen.
  • Verder blijkt dat mensen met overgewicht een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Door juist bij patiënten met overgewicht de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in kaart te brengen, kan de huisarts patiënten met een verhoogd risico opsporen.