Remmen van uitzaaiingen 

Luuk Hawinkels (1980) studeerde Biofarmaceutische Wetenschappen in Leiden en promoveerde daarna bij de afdeling Maag-darm en Leverziekten van het LUMC (2009). Hij vervolgde zijn onderzoek bij de afdeling moleculaire celbiologie aan het LUMC tot 2015. Sindsdien geeft hij leiding aan een onderzoeksteam dat onderzoek doet naar hoe dikke darm- en alvleeskliertumoren uitzaaiingen vormen en hoe daar op ingegrepen kan worden met medicatie. Verder is hij betrokken bij het onderwijs biomedische wetenschappen en begeleider van meerdere stage studenten en onderzoekers in opleiding (OIOs).

Beschrijving onderzoekslijn:

Tumoren bestaan uit verschillende onderdelen: de tumor cellen, bindweefselcellen die de tumor structuur geven, bloedvaten die de tumor voorzien van zuurstof en voedingstoffen en de cellen van het eigen afweer systeem. Deze cellen “praten” met elkaar door middel van signaal stoffen die ze uitscheiden en die bij de ontvangende cel “gelezen” kunnen worden door receptoren (een soort vlaggetje op de buitenkant van een cel). Deze communicatie kan allerlei processen in gang zetten zoals ingroeien in gezond weefsel (invasieve groei) en het uitzaaien van tumoren. In onze studies proberen we deze processen te snappen (welke stoffen doen wat) en deze communicatie te verstoren en daarmee de pro-tumor effecten te remmen. We richten ons daarbij op een groep van signaalstoffen, de zogenaamde TGF-β familie, en de daarbij horen receptoren, zoals endoglin. We  gebruiken we de nieuwste technieken in het laboratorium om de processen van tumor groei en vorming van uitzaaiingen na te bootsen en medicatie te testen. We doen dit onderzoek in nauwe samenwerking met onze artsen, maar ook met een klein farmaceutisch bedrijf (Tracon Pharma) om zodoende zo snel mogelijke ontwikkeling van medicatie mogelijk te maken, zodat patiënten hierbij baat kunnen hebben. Samenvattingen voor niet-ingewijden van het onderzoek dat Luuk en zijn onderzoeker in opleiding Madelon Paauwe hebben gedaan zijn te vinden via deze links naar hun proefschriften hoofstuk 12 in https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/13432 en hoofdstuk 10 inhttps://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/45876

Zonder steun geen onderzoek!

Deze onderzoekslijn heeft financiële steun ontvangen van Alpe’d’HuZes (https://www.opgevenisgeenoptie.nl/onderzoek/bas-mulder-award/bas-mulder-award-2011) en een korte samenvatting van het onderzoek is te zien in dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=SKh-NH8F4TY&feature=youtu.be). Verder wordt ons onderzoek gesteund door de Stichting Fonds Oncologie Holland (SFOH), stichting Sasha-Swarttouw-Hijmans en Tracon pharmaceuticals.

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen via L.J.A.C.Hawinkels@LUMC.nl