Over het onderzoek

Suikerziekte-onderzoek 

Het LUMC doet onderzoek naar het effect van liraglutide (Victoza) op het hart bij mensen met diabetes type 2 van Hindoestaans-Surinaamse afkomst.

Liraglutide is in Europa op de markt onder de naam Victoza en wordt gebruikt in de behandeling van diabetes type 2. Het moet één keer per dag onder de huid worden ingespoten. Liraglutide verlaagt de bloedsuikers en kan voor gewichtsverlies zorgen. Mogelijk heeft het ook een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.

De MAGNA VICTORIA studie onderzoekt het effect van liraglutide, vergeleken met placebo (middel zonder werkzame stof), op de hartfunctie, de bloedvaten en de vetverdeling in het lichaam bij mensen met diabetes type 2. Dit is belangrijk, omdat in geval van diabetes type 2 de functie van het hart vaak minder goed is en het risico op hart- en vaatziekten hoger is. Belangrijkste onderdeel van het onderzoek is de MRI scan. Deelname aan het onderzoek duurt een half jaar.

De eerste groep deelnemers met diabetes type 2 is van West-Europese afkomst. Dit onderzoek is nu bijna afgerond. Omdat diabetes type 2 en hart- en vaatziekten bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst vaker voorkomen, doet het LUMC gericht onderzoek binnen deze groep. We onderzoeken het effect van Liraglutide daarom ook specifiek bij mensen met diabetes type 2 van Hindoestaans-Surinaamse afkomst.

Bent u van Hindoestaans-Surinaamse afkomst en heeft u suikerziekte type 2? Meer informatie over ons onderzoek vindt u hier.


Gezonde vrijwilligers voor MRI-onderzoek van hart, grote bloedvaten, lever, nieren en vetverdeling in het lichaam

Naast het onderzoek waaraan mensen met diabetes mee kunnen doen, doen we ook onderzoek waarvoor we gezonde vrijwilligers zoeken. We bekijken de verschillen in de hart- en vaatfunctie en de vetverdeling tussen mensen met en zonder diabetes. Dit helpt ons om meer te weten te komen over diabetes en de gevolgen hiervan op het hart en de bloedvaten.

We zoeken deelnemers van Hindoestaans-Surinaamse of West-Europese afkomst. Bij de groep gezonde vrijwilligers verrichten we eenmalig alle metingen, o.a. de MRI scan (met contrastvloeistof) van het hart, de grote bloedvaten, lever en nieren (er wordt geen medicatie toegediend). 

Heeft u interesse in deelname als gezonde vrijwilliger? Meer informatie over dit deelonderzoek vindt u hier.