Pollen en hooikoorts

De polleninformatiedienst van de afdeling Longziekten van het LUMC bepaalt wekelijks hoeveel pollen op de dagen van de voorgaande week in de lucht zaten. De resultaten van deze tellingen zijn te volgen op de pagina pollentellingen.

Allergie

In Nederland heeft ongeveer 30% van de bevolking op enig moment in het leven last van een allergie. Hierbij maakt het afweersysteem (immuunsysteem) antilichamen aan tegen lichaamsvreemde stoffen (allergenen). Voorbeelden van deze - in principe onschadelijke - stoffen zijn pollen, kattenhuidschilfers of uitwerpselen van de huisstofmijt.

Hooikoortsklachten

Allergenen veroorzaken ziekten zoals hooikoorts en allergisch astma. Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel (pollen). Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. De klachten ontstaan als pollen waarvoor men allergisch is in de lucht voorkomt.

Pollenonderzoek

microscopisch onderzoek naar pollenDe pollentellingen zijn belangrijk voor het begrijpen van de klachten van hooikoortspatiënten. Artsen en zorgverleners kunnen de tellingen raadplegen om de klachten van hun patiënten te duiden. Ook kunnen hooikoortspatiënten bekijken welk pollen in de lucht voorkwam toen klachten zich voordeden. Zo krijgen zij een idee van welk pollen hun klachten veroorzaakt.

De pollentellingen worden gebruikt voor zeer uiteenlopend onderzoek, zoals:

  • Verbetering van hooikoortsverwachtingen aan de hand van klachten van hooikoortspatiënten, weersomstandigheden en pollenconcentraties in de lucht.
  • Onderzoek naar de veranderingen in het bloeiseizoen van bepaalde pollensoorten.
  • Onderzoek naar de relatie tussen weersomstandigheden en pollenaantallen.
  • Ontwikkeling van een nieuwe methode om pollen te detecteren met behulp van moderne DNA-technieken.