Musem De Lakenhal op locatie: Natuurlijk

2 februari 2017 t/m 30 april 2017

Wout Berger, Maurice Braspenning, Hans de Bruijn, Hanneke Francken, Gijs Frieling, Krijn Giezen, Flore de Koning, Allart Lakke, Theo van Meerendonk, Pieter Laurens Mol, Jan van der Ploeg, Thomas Raat, Inge Reisberman, Lon Robbé, Gé-Karel van der Sterren, Frans de Wit, Izaak Zwartjes.

In Galerie LUMC zijn vanaf 2 februari hedendaagse kunstwerken te zien die afkomstig zijn van Museum De Lakenhal. Dit museum vernieuwt. In 2019 zal het heropenen na een grondige restauratie en nieuwbouw.

Tijdens de sluitingsperiode wordt de collectie getoond op diverse locaties, in het kader van 'Collectie op Reis'.  De  presentatie in het LUMC bestaat uit werk van 18 Nederlandse kunstenaars. Het oudste kunstwerk, een ijle bronzen boomtak van beeldhouwer Frans de Wit dateert uit 1982. Het meest recente werk is een videowerk van Inge Reisberman (2015). Enkele van de deelnemende kunstenaars zijn al vertegenwoordigd in de LUMC-kunstcollectie, die verspreid is over het hele LUMC gebouw.

Maurice Braspenning - Swamp  

Maurice Braspenning
Swamp
Olieverf op doek
150 x 200 cm
2001

Nicole Roepers, conservator actuele kunst van Museum De Lakenhal, en curator Sandrine van Noort van het LUMC, maakten een keuze uit de museumcollectie, die laat zien hoe uiteenlopende kunstenaars zich laten inspireren door de natuur.

Natuur is altijd een belangrijk thema voor kunstenaars geweest. In de collectie hedendaagse kunst van Museum De Lakenhal bevinden zich relatief veel kunstwerken waarin dit onderwerp centraal staat. Natuur speelt in de getoonde werken een heel diverse rol: klassiek ingebed in een eeuwenlange schilderkunstige traditie, als esthetische beleving, als mythologische verwijzing of als teken van vergankelijkheid. Maar het thema wordt ook opgevoerd als schuldige getuige, verweven tot surrealistische visioenen of geplaatst in een kritische relatie tot de mens. Bij een aantal van de getoonde werken werd het thema als conceptueel uitgangspunt genomen of vormde het gebruik van natuurlijke materialen het startpunt van de uiteindelijke vorm.

Rondleidingen
Tijdens deze  tentoonstelling is het mogelijk een rondleiding te volgen langs de tentoonstelling èn de collectie van het LUMC. Deze gratis  rondleidingen vinden plaats op donderdag  2 maart en donderdag 6 april van 17 uur tot 18 uur, in het LUMC. Er is plaats voor maximaal 15 personen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij kunstzaken@lumc.nl.

Groepsrondleidingen zijn ook op eigen verzoek en tegen betaling aan te vragen bij kunstzaken@lumc.nl.

Galerie LUMC
Dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur.
Albinusdreef 2, Leiden.
071-5263178. 
kunstzaken@lumc.nl
www.lumc.nl/galerie

Museum De Lakenhal
info@lakenhal.nl
www.lakenhal.nl