Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2016

1 september t/m 30 oktober 2016 

Alexandra Hunts, Emma van Noort, Robert Pauwels

Alexandra Hunts, Emma van Noort en Robbert Pauwels zijn genomineerd voor de negende editie van de Hermine van Bers Kunstprijs in Leiden. Mirjam Flik, Cultuurmakelaar in Leiden, opent de tentoonstelling met hun werk op 1 september om 16.30 uur in Galerie LUMC. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 oktober.

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt sinds 2006 afwisselend uitgereikt in Leiden en Maastricht en is bestemd voor kunstenaars onder de 36 jaar die een band met een van beide steden hebben. De Hermine van Bers Stichting wil zo jonge, talentvolle kunstenaars ondersteunen en de ontwikkeling van de beeldende kunst stimuleren. 

Dit jaar heeft een vakjury bestaand uit Connie van Driel (hoofd afdeling SD&A, Stroom Den Haag), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Sandrine van Noort (curator en hoofd kunstzaken LUMC), Rob Schouten (kunstenaar/hoofd communicatie, instroom, werving en selectie St Joost) en Margot Zweers (prijswinnaar in 2014) uit de Leidse inzendingen drie kunstenaars genomineerd: Alexandra Hunts (1990), Emma van Noort (1990) en Robbert Pauwels (1983). De drie beeldend kunstenaars werken in uiteenlopende disciplines.   

Alexandra HuntsAlexandra Hunts

Alexandra Hunts richt zich in haar foto’s en video’s op de tegenstelling die bestaat tussen wetenschap en kunst, realiteit en fictie. Ze toont de manipulatieve rol die fotografie speelt in het zichtbaar maken van de snel veranderende complexe wereld. De centrale vraag in haar werk is: hoe betrouwbaar zijn beelden?      

Emma van NoortEmma van Noort

Emma van Noort maakt zorgvuldig opgebouwde installaties, vaak locatie gebonden, met verschillende objecten die ze zodanig componeert dat ze één geheel vormen. Met haar installaties wil ze een dialoog oproepen tussen het materiaal, de toeschouwer en de ruimte.     

Robbert PauwelsRobbet Pauwels

Robbert Pauwels is beeldhouwer en een meester van de dwarse ornamentiek. Hij creëert carnavaleske, uitbundige kleurrijke beelden die hij intuïtief en zonder intellectuele overwegingen in elkaar zet. Hij refereert veel naar de barokke architectuur.

Hermine van Bers (1927-2006) werd geboren in Maastricht en woonde later in Leiden. Ze stelde vanuit haar betrokkenheid bij beeldende kunst de Kunstprijs in. Deze aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag en een speciaal ontworpen penning. De prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Leiden en Maastricht.

De winnaar van de Kunstprijs wordt op zaterdag 24 september om 10.30 uur bekend gemaakt. Dit gebeurt tijdens de opening van de  Kunstroute in Leiden in De Koolzaal van BplusC (ingang Burchtplein). Winnaar van editie 2014 Margot Zweers en cultuurwethouder Robert Strijk reiken de prijs uit. Hierna wordt in Scheltema de Leidse Kunstroute feestelijk geopend. 

www.kunstrouteleiden.nl