Aanwinsten 2014-2015

14 januari t/m 7 februari 2016 

Jisan Ahn, Marlies Appel, Gijs Assmann, Melanie Bonajo, Adam Colton, Rosemin Hendriks, Juul Kraijer, Lynne Leegte, Gabriel Lester, Natascha Libbert, Ien Lucas, Hidenori Mitsue, Barbara Polderman, Wouter van Riessen, Frederique van Rijn, Diana Scherer, Gé-Karel van der Sterren, Esther Tielemans, Reinoud van Vught, Helen Verhoeven, Evi Vingerling,  Malte Wandel, Marenne Welten

De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont in de tentoonstelling ‘Aanwinsten 2014-2015’ recente aanwinsten voor de kunstcollectie van het LUMC. Met schilderijen, foto’s, werken op papier en installaties van circa 25 hedendaagse kunstenaars toont het LUMC haar keuze uit het aanbod van de laatste jaren. De opening zal op donderdag 14 januari 2016 om 16.30 uur worden verricht door Henk Gerla, lid Raad van Bestuur LUMC.


Evi Vingerling, Zonder titel, acrylverf en gouache op doek, 100 x 80 cm., 2015

Dagelijks ervaren medewerkers, bezoekers, patiënten en studenten de unieke kunstcollectie in de gangen, trappenhuizen, poliklinieken, verpleegafdelingen en vergaderzalen van het LUMC. Zo heeft de kunst een niet meer weg te denken plaats gekregen in het LUMC. Met de oprichting van de Kunststichting in 1988 werd een begin gemaakt met de opbouw van de collectie LUMC. Deze heeft zich in relatief korte tijd een plaats verworven tussen de gerenommeerde Nederlandse collecties hedendaagse kunst.

“Kunst als medicijn”, is sinds de opbouw van de kunstcollectie van het LUMC in 1988, de leidraad bij het verzamelen van kunst. Met de 2800 kunstwerken die zijn verspreid over de gangen, pleinen en wachtruimtes wil het LUMC patiënten en bezoekers inspireren, afleiden en bekend maken met de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst.

Met de kunstcollectie wordt de buitenwereld binnengehaald. Met kunst wordt wat vertrouwd is in een ander perspectief gezet. “Kunst laat mij voor even aan het ziekenhuis ontsnappen. Even in de wereld van lust en verlangen”. Of “Je kunt ook zo een ziekenhuis bezoeken. Het is niet wat het lijkt en het geeft te denken.” Deze uitspraken neergeschreven door bezoekers aan het LUMC illustreren het belang van kunst in deze context.

Ieder jaar worden nieuwe kunstwerken aan de collectie toegevoegd. De kunstwerken geven een beeld van de tijd waarin ze zijn gemaakt en verbeelden op die manier gedachten en ideeën van een bepaalde periode. Het LUMC streeft naar het verwerven van meerdere kunstwerken van één kunstenaar om een beeld te kunnen geven van de ontwikkeling van de kunstenaar en om de collectie samenhang te geven. De unieke signatuur van de collectie wordt bepaald door de ruimtes waarin de werken te zien zijn én het feit dat het LUMC een zorginstelling is. Daarnaast blijft de kwaliteit van de gekozen werken de leidraad bij verwerving.

Fotografie vormt een belangrijk onderdeel van de collectie, naast tekeningen, werken op papier, schilderijen en video’s die in de loop der jaren aan de collectie zijn toegevoegd. Zowel abstract als figuratief werk is in de collectie opgenomen van bekende en minder bekende kunstenaars. De collectie van het LUMC is daarmee divers samengesteld en geeft een beeld van de rijke schakering van de hedendaagse kunst in Nederland van na 1970.