Artificiële werelden

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 16/10/2009 - 08/11/2009

 Driessens & Verstappen02

Vincent Icke  

Driessens & Verstappen
Ima Traveller 2.0
Projectie, (1998)
Courtesy Galerie VOUS ETES ICI

Vincent Icke
Binary-El-E16 reeks
Giclée print, (2009)

 

Driessens & Verstappen01

 

Driessens & Verstappen
Breed 1.2
sculptuur rvs/brons, 7,4 x 7,4 x 7,4 cm. (2009)
Courtesy Galerie VOUS ETES ICI

 

Op 16 oktober opent in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling Artificiële werelden. De tentoonstelling toont werk van Driessens & Verstappen en van Vincent Icke geïnspireerd door de wetenschap. De tentoonstelling is onderdeel van het Kunst - en wetenschapsfestival, Key of Life in Leiden.

Net als wetenschappers zoeken kunstenaars naar creatieve middelen om hun denkbeelden en ideeën te vertalen in overtuigende beelden. Kunst en wetenschap zijn in die zin verwant aan elkaar.

De kunstenaars op deze tentoonstelling laten zich inspireren door natuurverschijnselen en geven deze, met tussenkomst van de computer, nieuwe betekenis.

Vincent Icke onderzoekt de onverklaarde verschijnselen in het Heelal en probeert de mechanismen daarachter te doorzien. Op de tentoonstelling toont hij giclée-prints, geïnspireerd door de dynamische wisselwerking tussen sterren. Met kleur en soms geluid, zet hij de onbeheersbare en schijnbaar toevallige werkelijkheid van het Heelal naar zijn hand. Vincent Icke wil hiermee het bewustzijn van de toeschouwer bespelen door hem, met zijn beelden, ongemerkt op het idee te brengen dat er iets gebeurt, dat er beweging is. “Elk beeld is als het ware een in de tijd bevroren vorm waarbij de beschouwer onwillekeurig gaat aanvoelen of raden wat er daarna zal gebeuren”, aldus Vincent Icke.   

Het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen laat zich inspireren door het zelforganiserend vermogen van de natuur. Zij ontwikkelen interactieve computerprogramma’s waarbij virtuele organismen zichzelf reproduceren en nieuwe vormen ontstaan. Met hun programma’s creëren zij kunstmatige werelden die nieuwe, schoonheidservaringen kunnen oproepen.

Het idee dat alleen een kunstenaar tot artistieke expressie kan komen, vinden Driessens & Verstappen achterhaald.“Ik leg mijn expressie bij voorkeur in een ding dat losstaat van mijzelf als mens. Dat is tenminste zuiver en helder. Met een machine kun je afstand creëren”, aldus Erwin Driessens.      

De tentoonstelling ‘Artificiële werelden’ wordt op vrijdag 16 oktober om 16.30 uur geopend door Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, President van de Nederlandse Koninklijke Akademie van Wetenschappen.