Uit Japan

Op afbeeldingen kan copyright berusten en/of het auteursrecht van toepassing zijn!

Tentoonstelling: 26/03/2009 - 24/05/2009

Antoinette Nausikaä

Bert Teunissen

 Antoinette Nausikaä
Tokyo
Foto, 40 x 50 cm. (2005-2009)

 Bert Teunissen
Wakayama # 18
C-print, 125 x 156 cm. (2003)

 Chiaki Kamikawa

Daishin Sumimoto

 Chiaki Kamikawa
Giant
potlood/papier, 29,7 x 21 cm. (2007)

 Daishin Sumimoto
Striped Trousers
Acryl/doek, 140 x 110 cm.(2008)

Gerald van der Kaap

Hideki linuma

 Gerald van der Kaap
Total Hoverty FI 20-2 Stretched
C-print, 120 x 290 cm. (ca. 1992)

 Hideki Iinuma
Chloe Minirobe
sculptuur, hout, 76 x 18 x 37 cm. (2007)

Jacqueline Hassink

Marco van Duyvendijk

 Jacqueline Hassink
North West Kyoto View Kyoto
C-print, (2004)

Marco van Duyvendijk
Japanse stillevens
C-print, (2007)

Masao Yamomoto

     

 Masao Yamamoto
Zonder titel, # 1160
gelatin silver print

     

Vanaf 26 maart is in de Galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling 'Uit Japan' te zien met foto’s, tekeningen en schilderijen van negen hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling Uit Japan is onderdeel van een reeks tentoonstellingen met verschillende Leidse instellingen gewijd aan het thema ‘Japan’. Met deze tentoonstellingen worden dit jaar, de 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland herdacht. De Galerie van het LUMC toont zowel hedendaagse Nederlandse als Japanse kunstenaars die zich door Japan laten inspireren.

Opvallend in al het getoonde werk op deze tentoonstelling is de rust, de sereniteit en de verbondenheid met de natuur. De Japanse kunstenaar Masao Yamamoto maakt zwart-wit foto’s van plekken in de natuur of van magische momenten waarop een herinnering zich plotseling in het heden openbaart. Bergen, de lucht, een bloem, een mens verzonken in een handeling, zijn de beelden die hij eens heeft gezien en met zijn foto’s tot universele herinneringen maakt.

De Nederlandse kunstenaar Jacqueline Hassink fotografeerde sober ingerichte interieurs van Japanse gebedshuizen waarin ieder detail een weloverwogen plaats heeft. Vanuit de huizen kijken we uit op de strak ingerichte tuinen, aangelegd volgens de principes van het Zen boeddhisme.

De foto’s van Marco van Duyvendijk tonen een verlangen naar eenvoud en overzichtelijkheid in het verstedelijkte landschap van Japan. De waardering voor de natuur, maar ook het praktische verlangen naar zingeving brengt hij met zijn foto’s in beeld. Zo toont hij een foto van een shintoïstisch tempeltje waar ongehuwden een rood lintje aan de wensboom hangen in de hoop op geluk in hun relatie. Het zijn kleine zaken die zich terloops en onnadrukkelijk presenteren.

De houten beelden van Hideki Iinuma tonen ons strijdbare, onvriendelijk kijkende vrouwen die op hoge hakken de wereld bestieren.

De schilder Daishin Sumimoto kiest een detail uit het leven van alledag dat hij vervolgens sterk uitvergroot om zo de werkelijkheid te ontstijgen. Zijn manier van schilderen, laag over laag, geeft zijn onderwerpen een sculpturaal karakter.

Het meeste werk op deze tentoonstelling is stil en ingetogen. Geen actie of maatschappelijke thema’s schijnen deze kunstenaars te preoccuperen. De kunstwerken vestigen onze aandacht op datgene waar wij in de hektiek van alledag makkelijk aan voorbij gaan.

Opening in de galerie van het LUMC door Ivo Smits, hoogleraar Letteren en culturen van Japan en wetenschappelijk directeur van het Leiden Institute for Area Studies.